ИЗЛОЖБА „СВЕСТРАНИ НУШИЋ“ У СКОПЉУ

У оквиру међународне сарадње делегација Градске општине Стари град борави у завничној посети Општини Центар у Скопљу.
Поводом 50. јубиларне представе „Сумњиво лице”, познатог српског комедиографа Бранислава Нушића“, којa се са великим успехом изводи на сцени Македонског националног театра у Скопљу, синоћ су Владимир Тодоровић, градоначелник општине Центар и председница Мирјана Божидаревић отворили изложбу карикатура под називом „Свестрани Нушић“ у холу театра.
Поред бројних гостију из света уметности и културе и дипломатског кора отварању изложбе су присуствовали Зоран Поповић, амбасадор Републике Србије, Драган Недељковић, заменик министра за културу у Влади Републике Македоније, и Коце Трајановски градоначелник Скопља.Избор Нушићевих карикатура направио је Југослав Влаховић, редовни професор Факултета примењених уметности. Аутор изложбе и одговарајућег каталога је Јелица Стевановић. Идеју за цео пројекат дао је Небојша Нушић, потомак чувеног писца, који је са Зораном Млађеновићем, чланом Општинског већа, присуствовао свечаности..
Изложба коју је помогла општина Стари град већ је одржана крајем маја у Битољу у оквиру Међународног научног скупа на тему „Српски конзулат и конзулска Битола“. Подсећамо да је Бранислав Нушић био дипломата који је као писар и преводилац конзулата и вицеконзул службовао у Битољу, Скопљу, Приштини и Солуну.. У Скопљу је Нушић био оснивач и први управник Народног позоришта (данас Македонског националног театра) 1913. године.
Крајем прошле године општина Стари град је била покровитељ изложбе која је одржана у Народном позоришту поводом обележавања 70 година од смрти чувеног српског комедиографа.