ИНИЦИЈАТИВЕ ФОНДА „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“

Ове године навршава се 160 година од рођења Ђорђа Вајферта, једног од највећих српских индустријалаца и гувернера Народне банке Србије. Фонд „Ђорђе Вајферт“, који је основан у јулу прошле године, покренуо је иницијативу да се 2010. година прогласи Годином Ђорђа Вајферта. На конференцији за новинаре уприличеној поводом ове иницијативе Фонда, речено је да ће се низом активности поводом овако значајног јубилеја на најбољи могући начин представити велики човек и поштовани индустријалац, банкар, истраживач, колекционар и добротвор.

Никола Обрадовић, председник Управног одбора Фонда „Ђорђе Вајферт“, рекао је да је Ђорђе Вајферт морални узор и пример човека који је допринео изградњи бољег друштва у Србији.

„Ђорђе Вајферт је неправедно заборављен. Због тога смо у протеклих седам месеци покренули низ иницијатива, као што су добијање улице и трга у Панчеву, родном граду Ђорђа Вајферта, подизање споменика у Београду, снимање документарног филма о животу Ђорђа Вајферта. У плану су и стипендије за најбоље студенте Економског и Рударско геолошког факултета, као и оснивање награде за најуспешније добротворе и задужбинаре „Ђорђе Вајферт““, казао је Никола Обрадовић.

Иницијативу Фонда „Ђорђе Вајферт“ подржали су председник Републике Србије, Српска академија наука и уметности, Народна банка Србије, Универзитет у Београду, Народни музеј, Министарство рударства и енергетике, Министарство за дијаспору, Министарство науке и технолошког развоја, Привредна комора Србије и Војводине, Радио телевизија Србије и Војводине, Град Београд, Град Панчево, општина Стари град и многи други.