У ОШ „КРАЉ ПЕТАР ПРВИ“: ЕВРОПСКЕ „ХИБРИДНЕ“ КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА СВЕТСКИ КУП У ШАХУ

Шаховски савез Србије, један је од домаћина квалификационих турнира Европске шаховске уније за Светски куп. У складу са епидемиолошком ситуацијом у свету, ово је први пут да се турнир у циклусу за првенство света одржава на тзв. „хибридни“ начин.

На позив председника нашег Шаховског савеза Драгана Лазића, свечаном отварању такмичења уприличеном у свечаној сали ОШ „Краљ Петар Први“, присуствовали су председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и помоћник министра омладине и спорта  Дарко Удовичић.

„Велико нам је задовољство што се овакав турнир одржава на територији наше општине. Афирмација спорта је једна од важних активности за Стари град и надам се да ћемо као општина бити домаћин још многим такмичењима. Такође, радујем се и даљој сарадњи са Шаховским савезом Србије. Трудићемо се да заједничким снагама још више популаризујемо шах и приближимо га нашим суграђанима, нарочито млађој популацији, јер играње шаха има позитиван утицај на интелектуални развој младих особа“, истакао је Марјановић и прогласио турнир отвореним.

Председник шаховског савеза Србије Драган Лазић је истакао да се такмичење по први пут одржава на овакав начин у нашој земљи. „Суштина је што уместо за шаховском таблом шахисти седе за компјутером у некој од сала у својој земљи, под назором судија и такмиче се са противником који је хиљадама километара далеко,“ нагласио је Лазић и додао да у такмичењу  за 36 виза које воде на Светски куп учествује 264 шахиста из 25 националних федерација, међу којима је 164 носиоца велемајсторске титуле.

„Министарство омладине  и спорта је стални партнер  подршка Шаховског савеза Србије у свим међународним такмичењима. Ово је прво које се у условима пандемије одржава на овај начин – „хибридно“. Пожелео бих нашим шахистима да се изборе за места која воде на Светски куп“,поручио је Дарко Удовичић.

Боје наше земље у трци за 36 места из Европе на Светском купу брани девет, тренутно најбољих, шахиста – велемајстори Александар Инђић, Иван Иванишевић, Велимир Ивић, Милош Перуновић, Бобан Богосављевић, Лука Будисављевић, Бранко Дамљановић и интернационални мајстори Марко Ненезић и Новак Чабаркапа. Главни судија такмичења је Доминик Дервије из Француске, а његов заменик је ФИДА судија Раде Гољовић.