ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ ОСНОВАЦА У ОКВИРУ ПРОГРАМА „СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ОД ЕЛЕМЕНТАРНИХ НЕПОГОДА И ДРУГИХ ОПАСНОСТИ У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“

У оквиру програма „Смањење ризика од елементарних непогода и других опасности у локалној заједници“ Црвеног крста Стари град“ и општинског Волонтерског сервиса, одржано je завршно такмичење првака ОШ „Вук Караџић“, који су прошли основну обуку, кроз занимљиве едукативне радионице.

Такмичење je званично отворила Мариа Марков, помоћница председника општине задужена за области примарне здраствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите, у присуству Данице Мурганић, заменице секретара Црвеног крста Београда, Бојане Бањевић, сарадника ове организације задужене за деловање у несрећама и Александра Пантелића, секретара ЦК Стари град и координатора Волонтерског сервиса општине Стари град.

„Сматрамо да је ово одлична прилика да наши најмлађи суграђани стекну нове информације, знања и вештине које ће им помоћи да се сналазе у свакодневном животу у свим непредвиђеним ситуацијама. Ово је пилот пројекат, а општина ће од наредне школске године овај програм реализовати у свих седам староградских основних школа, за све ученике трећих разреда. Идеја је да се након завршене обуке организује такмичење на општинском нивоу. Надамо се да ће то постати пракса, јер се најбоље учи кроз игру, практичне радионице, књиге, али и у сарадњи са нашим дивним, младим волонтерима који су прави узор најмлађим Старограђанима“, поручила је Мариа Марков.

Програм су спровели обучени млади волонтери и спасиоци на води Црвеног крста Стари град, у сарадњи са просветним радницима ове школе.

„Овај програм се реализује већ пету годину за редом. Наши волонтери су сваке недеље обрадили по једну од тема, а данас су малишани показали стечено знање из система заштите и спашавања, климатских промена, опасности у домаћинству, прве помоћи, земљотреса, пожара и безбедност на води“, рекао је Александар Пантелић, додајући да су основци били веома заинтересовани и да су активно учествовали у обуци.

„Научили су како се позивају хитне службе у случају незгоде, како поступити приликом земљотреса, пожара, поплава, олуја, несрећа у домаћинству, на купалиштима, али и како да поступе у случају незгода које нису типичне за нашу земљу, попут ерупције вуклана“, појаснила је Јулија Пауновић која је водила програм.

Највише знања, спретности  и сналажења у ванредним ситуацијама, кроз игру и забаву у дворишту школе, показали су ученици I /1.  Најважније је да су сви малишани који су прошли основну обуку – победници! Стекли су основно животно знање о томе како да се понашају у евентуалним  елементарним непогодама и другим опасностима.