СВЕЧАНО ОТВОРЕНА НОВА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У СКАДАРЛИЈИ

Туристичка организација Београда данас је, тачно у подне, традиционално обележила почетак нове туристичке сезоне у Скадарлији свечаним чином подизања скадарлијске заставе и пригодним културно-уметничким програмом.

Пригодни програм отварања испред Скадарлијске чесме водио је глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића, који је у друштву Љиљане Јакшић у улози скадарлијске даме и скадарлијског оркестра извео атрактиван хумористички програм. Међу специјалним гостима били су вокална солисткиња Радио Београда и РТС-а Весна Димић, скадарлијски добошар Бојан Хлишћ, који је говорио „Кодекс о понашању у Скадарлији“.

Част да свечано подигне скадарлијску заставу и отвори овогодишњу сезону у туристичко- боемској четврти нашег града имао је млади глумац Стеван Пијале, а присутнима су се обратиле и глумице Рада Ђуричин и Вјера Мујовић, испред Удружења љубитеља Скадарлије. Програм је настављен и на платоу на углу са Улицом Страхињића бана, где је отворен и скадарлијски Еко базар.

Отварању су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић, председник општине Стари град Радослав Марјановић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, као и директорка ЈП „Београдска тврђава“ Марија Рељић.

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да је данас са поносом отворена 52. сезона Скадарлије.
„Отварање Скадарлије је посебно значајно зато што је иза нас период пандемије када смо били у ванредном стању и када се није радило а ресторани били затворени, тако да њено отварање значи да се Београд, захваљујући вакцинацији, враћа нормалном животу“, истакао је Горан Весић.

„Претходних годину дана имали смо прилике да видимо како изгледа када не раде ресторани, кафане и места на којима се дружимо и окупљамо. Данашњи догађај представља почетак туристичке сезоне у потпуно обновљеној Скадарлији. Томе је највише допринела масовна имунизација. Општина Стари град интензивно ради на масовној вакцинацији са нашим локалним домом здравља о чему најбоље говоре постигнути резултати. Наиме, више од 70 одсто Старограђана старијих од 18 година примило је прву дозу вакцине, а у популацији изнад 65 година вакцинисано је више од 90 одсто Старограђана. Позивам све људе који се нису вакцинисали да то учине како не бисмо чекали на попуштање мера и како би Скадарлија поново била место окупљања, не само грађана Београда и Старог града, него и свих осталих који долазе у наш Београд“, рекао је председник општине Радослав Марјановић.

„За Београд је најважније да има што више гостију из иностранства. Преко педесет одсто страних туриста који долазе у Србију су гости Београда. То је јако важно за привреду главног града, а отварање Скадарлије говори да једва чекамо да угостимо што више домаћих и страних туриста“, рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Скадарлија је данас једна од најпосећенијих улица нашег града и препознатљива туристичка атракција престонице коју сваке године посети велики број Београђана и гостију из земље и иностранства. Крајем 19. и почетком 20. века постала је боемски део Београда у који су се доселили