ХАНУКА – ЈЕВРЕЈСКИ ПРАЗНИК СВЕТЛОСТИ

Из Јеврејске општине обавештавају да ће се поводом осмог дана празника Ханука, 8. децембра, одржати церемонија у београдској синагоги „Сукат Шалом“ у Маршала Бирјузова 19, са почетком у 19 часова. Церемонији ће присуствовати поглавари свих верских заједница, амбасадори близу 20 земаља, званице из јавног и културног живота Београда а Градску општину Стари град представљаће председница Мирјана Божидаревић.

Ханука је празник светлости и траје осам дана и ноћи. По паљењу свећица, сви чланови породице (а често и позвани гости) се окупљају око трпезе где се уз јело и играње игара прославља празник.

Ханука представља прославу победе Јевреја Макабејаца над паганском грчко-асиријском војском предвођеном Антиохијем Четвртим, као и посвећења Другог Храма који је био оскрнављен током њихове окупације Јерусалима. Својом победом Макабејци су изборили право да Јевреји поново практикују Јудаизам и на тај начин спасили монотеизам у свету. Истовремено су и поново успоставили политичку независност за јеврејски народ. То значи да је Ханука, прослава јеврејског националног преживљавања и поновне успоставе верских слобода.

Ханука је празник светлости и траје осам дана и ноћи. У знак сећања на сва чуда која су се десила, за Хануку се користи посебан осмокраки свећњак (са допунским деветим краком за свећицу на средини свећњака), познатим под именом “Менора за Хануку” или “Ханукија”, који гори током свих осам дана и ноћи прославе празника. Паљење свећица у свећњаку представља централни чин целокупне прославе Хануке. Прве ноћи празника пали се прва свећица, а сваке наредне ноћи још по једна допунска свећица; пламен се разноси посебном свећицом која се чува на краку на средини свећњака. На тај начин, последњег дана празника Хануке горе свих осам свећица на Ханукији, симболизујући осам дана и ноћи непрекидног горења уља у Храму по победи Макабејаца. Паљење свећица треба обављати близу прозора или врата, како би се свима огласила чуда која су се тада догодила.

Ханука је празник светлости и траје осам дана и ноћи. Он је весели празник, посебно за децу. По паљењу свећица, сви чланови породице (а често и позвани гости) се окупљају око трпезе где се уз јело и играње игара прославља празник.