ЧЕТВРТА ГОДИШЊИЦА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА „ХАЈР“: БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА И НАСИЛНИКА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Поводом четврте годишњице од оснивања Удружења жртава породичног насиља „Хајр“, у сали Руског центра за науку и културу у Београду, одржанa је свечана скупштина удружења  посвећена његовом раду на пружању помоћи и подршке жртвама насиља.

Догађају су присуствовали  заменица председника Скупштине општине Стари град Невена Додић,  помоћница министра Нина Митић из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, представници општина, амбасада, као и бројни сарадници, јавне личности, донатори, представници медија и чланице овог Удружења.

 

Хајрија Рамадани, председница и оснивач „Хајр-а“, поздравила је присутне и истакла да је од оснивања удружење нарасло на преко 1100 чланова у више градова Србије и да је до сада збринуло преко стотину угрожених жена, жртава породичног насиља.


„Хвала вам јер захваљујући Вама постојимо. Заједно морамо да препознамо насиље и да препознамо шта треба да радимо. Не смемо да ћутимо и не смемо да затворимо очи. Насиље може да се деси било коме. Сви заједно морамо да се боримо против насиља. Иза мене стоји један јак тим и људи који су веома активни“. рекла је отварајући скуп Хајрија Рамадани.

„Хајр“ је удружење које је јако видљиво и које ради једну вредну и хуману ствар. Само заједно можемо да доведемо породично насиље на нулту толеранцију, да немамо ниједну жртву и да немамо насиље“, истакла је Нина Митић, из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и подсетила да је Народна Скупштина недавно усвојила нови Закон о родној равноправности, који подразумева једнака права, одговорности и могућности, као и равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у свим областима живота.

„Градска општина Стари град је потписала Европску повељу о родној равноправности и у складу са тим основала општински Савет за родну равноправност који је задужен за спровођење активности на идентификовању, праћењу, унапређивању, оснаживању и афирмацији положаја жена на Старом граду“,  рекла је овим поводом Невена Додић и истакла да ће се у складу са новим Законом о родној равноправности формирати Комисија за родну равноправност, а до краја до краја године планирано је и доношење стратешког документа из области родне равноправности, који ће дефинисати и прецизирати све активности општине, као и рокове за њихову реализацију.

У радном делу Скупштине представљени су извештаји о раду Удружења, акције правног и психолошког тима, као и акције пројектног, културног, медијског, пензионерског, омладинског, дечијег и креативног тима, као и локалних канцеларија из Београда, Лајковца, Александровца, Трстеника, Ниша и Шида.