ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ У ЗГРАДИ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ

Председница општине Стари град Мирјана Божидаревић и члан Градског већа Мирослав Чучковић посетили су зграду Југословенске кинотеке, у Узун Мирковој 1, и уверили се да њена реконструкција добро напредује. За адаптацију објекта из средстава Националног инвестиционог плана издвојено је 286 милиона динара, док ће за његово опремање бити потребно још два милиона евра. Грађевински радови требало би да буду завршени до 1. новембра.

– Јесен 2009. године у Београду је обележена културом. Југословенска кинотека је, уз Коридор 10, један од најважнијих националних пројеката, будући да има регионални значај. Генерације су у кинотеци гледале игране и документарне филмове који се у њој чувају, па ћемо се потрудити да из свих могућих буџетских средстава, било да су републички, градски или општински, обезбедимо средства да се заврши обнова овог културног блага Београда. Код Европске инвестиционе банке је конкурисано за 160 милиона динара, а пројектна документација је потпуно спремна – рекао је Чучковић.

Југословенска кинотека ће након реконструкције имати три биоскопске дворане (једна дигитална) и свечану салу, галерије у којима ће бити представљена историја светског и нашег филма, клуб, пословни простор и простор за чување пратеће филмске грађе. У њој ће се налазити и музеј техничких предмета, као што су једна од две сачуване камере браће Лимијер из 1896. године. У зграду ће бити премештена и огромна библиотека, а сви уникатни предмети ће бити адекватно заштићени. Објекат површине 4.500 квадратних метара има пет нивоа. Редитељ Емир Кустурица обећао је да ће опремити биоскопске дворане.

Објекат у Узун Мирковој 1 ће испунити све захтеве Југословенске кинотеке као једног од пет најзначајнијих и највећих филмских архива у свету, у ком се чува око 100.000 филмова. Донацијом Владе Француске, ова институција је добила нови депо у Кошутњаку, а од Европске агенције за реконструкцију и развој добијен је нов центар за дигитализацију, подсетио је Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке.

Мирјана Божидаревић је најавила да је општина Стари град спремна да учествује у опремању Југословенске кинотеке. Реконструкцију објекта изводи земунско предузеће „Градина”.

Напомена: Снимак догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv