ДОСИТЕЈЕВЕ БАСНЕ, 21. АПРИЛА

У среду 21. априла са почетком у 19 часова у Музеју Вука и Доситеја ће бити представљена књига „Изабране басне Доситеја Обрадовића“ коју је приредио др Миодраг Матицки, а чији је издавач Задужбина „Доситеј Обрадовић“. Овом приликом биће отворена изложба 24 акварела сликара Предраг Тодоровић којима су маштовито илустроване изабране Доситејеве басне.

Иако Доситеј није први који код нас преводи басне, он их први преводи у овом обиму употпуњавајући их „наравоученијима“. Увидевши изузетну педагошку вредност басни и њихову погодност у спровођењу просветитељске мисли, Доситеј басне прeводећи адаптира у духу српског језика, прилагођавајући их за домаћу публику.

Најновије, богато опремљено и живописно илустровано, издање „Изабраних басни Доситеја Обрадовића“ омогућиће читаоцима да се са овим специфичним књижевним изразом изнова упознају.

На свечаном отварању изложбе „Илустрација басни Доситеја Обрадовића“ присутнима ће се обратити др Миодраг Матицки, Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и музејски саветник Љиљана Чубрић, управник Музеја Вука и Доситеја, која је и аутор изложбе акварела Предрага Тороговића. У уметничком делу програму ће учествовати глумица Мирјана Вукојчић.