ДЕЛЕГАЦИЈА СТАРОГ ГРАДА У ПОСЕТИ БУДИМПЕШТИ

Десеточлана делегација општине Стари град на челу са Миланом Мајсторовићем, чланом општинског већа, боравила је од 3. до 7. јула у Будимпешти, у узвратној посети њиховој централној градској општини Ержебет варош. У делегацији су били руководиоци одељења наше општине, са циљем да се боље упознају са искуствима и процедурама на увођењу и примени ИСО стандарда у раду Одељења општинске управе, који је ова општина увела још 1998. године.

Да подсетимо, општина Стари Град је једна од деветнаест општина у Србији која је добила донацију за програм модернизације администрације кроз EXCHANGE програм а који обухвата увођење ИСО стандарда и отварање Канцеларије за комуникације и протокол.

Нашу делегацију је првог дана примило целокупно руководство општине Ержебет варош, где се у име домаћина обратила госпођа Др Сузана Калман, нотар, што је у нашој општини еквивалентно начелнику општинске управе. Након речи добродошлице, она је гостима представила структуру своје општине и предочила програм презентација сваког одељења појединачно.

Током наредних дана, руководиоци одељења општине Стари град су са великим занимањем пратили презентације, разговарали са домаћинима, упоређивали сопствена искуства и проблеме, и детаљно се упознали са радом свих служби. Без обзира на поједине различитости, пре свега у надлежностима, веома су уочљиве сличности које постоје у управама ове две општине, као и велике могућности проширења међусобне сарадње. У прилог томе, градоначелник Ержебет вароши, господин Ђорђи Хунвалд, који се у неколико наврата током посете придружио гостима, је у име руководства своје општине изразио спремност да се партнерство између две општине установи и на званичан начин.

Са осам година искуства у примени ИСО стандарда и контроле квалитета, Ержебет варош је успела да створи бољи, кориснички оријентисани и ефикаснији систем општинске управе који пружа својим грађанима услуге високог квалитета, настављајући да уважава њихове потребе, предлоге и проблеме. Осим тога, постигли су и веома висок ниво ентузијазма и задовољства код свих запослених у општинској управи који, захваљујући ИСО стандарду и унапређењу администрације комуницирају са својим грађанима и локалним партнерима на најбољи могући начин.

Опраштајући се од гостију, госпођа Др Сузана Калман, нотар, је у свом обраћању нагласила: “Пре осам година смо кренули у увођење ИСО стандарда, и данас вам могу са сигурношћу рећи да вреди труда. Надам се да су вас презентације које сте током ових дана видели убедиле да је наш труд вредео. Радо ћемо вас примити било када, било коју вашу делегацију, како бисмо вам пружили потребну помоћ, и надам се да ћемо се ускоро поново видети.“