“ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“- ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ НА СТАРОМ ГРАДУ

Општина Стари град и Установа културе „Пароброд“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, 25. септембра, у 12.00 сати, организују бесплатну вожњу бродом „Београд 25“, у оквиру које ће се одржати предавање мр Рифата Куленовића и мр Гордане Каровић, музејских сарадника у Музеју науке и технике на тему индустријског наслеђа на Старом граду.

Истог дана у у 18 сати у просторијама УК „Пароброд“ 8, Капетан Мишина 6а, за све заинтересоване биће организовано предавање и презентација са акцентом на културна добра на води.

Интересовање и наклоност јавности за индустријско наслеђе и уважавање његових вредности најсигурнији су начин да се оно очува, а ГО Стари град настоји да скрене пажњу на неке важне локалитете на овој општини. Првенствено се мисли на поједина места и неке старе грађевине, поред којих свакодневно пролазимо, недовољно информисани, понекад исто тако мало свесни њиховог потпуног историјског значаја.

Пловидба бродом ”Београд 25”, низводно Дунавом, до Панчевачког моста, а затим узводно Савом до Београдског сајма, биће прилика да се постиоци упознају са занимљивостима о Дорћолској термоцентрали ”Снага и светлост” и Луци Београд на дунавској обали, о Бетон хали – старом магацину са сачуваним старим краном на савском пристаништу, као и о Капетанији самог београдског пристаништа.

У оквиру пловидбе биће поменути и објекти некадашње индустријске зоне уз реке, а биће речи и о значају речног саобраћаја и очуваним историјским бродовима у београдском акваторијуму као и олупинама које се налазе на дну двеју река. Након пловидбе бродом, у УК ”Пароброд” водиће се разговор на ову тему уз кратке презентације.

Због ограниченог броја места, сви суграђани заинтересовани за предавање и вожњу бродом као и за присуство предавању у УК Пароброд, могу да се јаве на бројеве телефона Kонтакт центра Градске општине Стари град: 011/ 785 29 99; 063/ 785 29 99 и унапред резервишу своје место.

На слици доле брод Жупа, вршњак “Титаника”.