„ДАН БАЈРАКЛИ ЏАМИЈЕ”

У Етнографском музеју данас је одржана свечаност под називом „Дан џамије“, која представља својеврсно подсећање на петогодишњицу дана када је запаљена београдска Бајракли џамија, као и џамије у Нишу и Новом Саду.

Овом догађају су присуствовали Београдски Муфтија Мухамед Јусуф Спахић, као домаћин; професор исламистике Дарко Танасковић; владика Профирије, у име Српске православне цркве; Милијана Ајзенкол из Међурелигијског центра; професор Раде Божовић, аутор књиге „Ислам и Арапи“; рабин Јеврејске заједнице у Србији, Исак Асијел; као и Реис Адем Зилкић (Исламска заједница Србије). У име општине Стари град, овом подсећању су присуствовали су Ана Даниловић, заменица председника општине и Мило Ковачевић, заменик начелника општинске управе.

На почетку је прочитан историјат џамије, након чега је присутнима приказан документарни филм о догађајима од 18. марта 2004. године, којом приликом је изгорело неколико хиљада књига старих 400 година.

Професор Танасковић је том приликом рекао да би био срећан да се слични скупови одржавају и у Призрену и Подујеву, где су такође страдали српски верски објекти, а владика Порфирије да је спаљивање било које богомоље, спаљивање оног што припада свима нама. Рабин Исак Асијел је навео да је паљење Бајракли џамије ударац на Београд који спаја, а реис Адем Зилкић да богомоље нису саздане само од камена и мермера већ и од наших душа.

После овог скупа, присутни су посетили Бајракли џамију, где је организована изложба.