БОГОЈАВЉЕНСКA БОРБА ЗА КРСТ ЧАСНИ ОДРЖАНА НА ДУНАВСКОМ КЕЈУ

Велики хришћански празник Богојављење обележен је данас на општини Стари град литургијом у цркви Ружица на Калемегдану, литијом до обала Дунава код СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић” и традиционалним надметањем за крст часни. Велики број пливача, младића и девојака који се активно баве старим српским борбеним вештинама, одважило се да у хладној води заплива до Богојављенског крста.

Први до крста часног стигао петнаестогодишњи Страхиња Тадић, ученик првог разреда Техно арт школе на Звездари.

– Први пут учествујем на овом такмичењу, а сигурно ћу се пријавити и следеће године. Пуно ми значи ова победа пошто нисам очекивао ни да ћу уопште стићи до крста – истакао је Страхиња Тадић.

У Богојављенској борби за крст часни учествовао је и члан Већа општине Петар Бојовић. Он је суграђанима који су се окупили у великом броју на Дунавском кеју честитао празник поздравом “Бог се роди”, уз одговор “Ваистину се роди”.

– Велика ми је част да могу да вас поздравим у име општине Стари град. Данас је за нас Хришћане велики дан. На овај дан пре две хиљаде година Исус је крштен у реци Јордан, а својим утабаним стазама преко Јерусалима и Голготе отишао у вечну славу и нама показао на који начин да се владамо за овог нашег живота. Част ми је и што сам пливао у овој нашој, данас светој реци – рекао је Петар Бојовић.