ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД БОРАВИЛА У ПОСЕТИ БИТОЉУ

Делегација Градске oпштине Стари град, у којој су били председник Скупштине општине Душан Петрић, заменица председника Скупштине Невена Додић и чланови Већа општине Бранислав Зец и Недељко Јовановић, боравила је од 2. до 5. новембра у пријатељској посети граду Битољу на позив градоначелника Тонија Коњановског.

Посета је организована поводом прославе 4. новембра – Дана ослобођења града Битоља.

„Стари град и Битољ су  од 2006. године, када је потписан протокол, развили пријатељску и успешну сарадњу на свим пољима, посебно на културном плану и размени искустава у унапређењу рада локалних самоуправа. Прослави Дана ослобођења присуствовале су и делегације градова са којима је Битољ братимљен – Бурсе из Турске, Херцег Новог и бугарског града Плевена“, каже  заменица председника Скупштине Невена Додић и истиче да је делегација наше општине наишла на срдачан пријем и традиционално гостопримство домаћина.

„Уз присуство протоколораном делу свечаности поводом Дан града, наша делегација се састала и са председником Заједнице Срба у Македонији  Зораном Жугићем, посетили смо Српско војничко гробље, где почива 1300 војника палих у пробоју Солунског фронта, конзулат у коме је наш славни књижевник Бранислав Нушић био дипломата Србије у овом граду, и упознали се са радом почасног конзула наше земље Сиљаном Мицевским на очувању културно-историјске баштине у Битољу“, додаје Додић и наглашава да је то обострани интерес наших локалних самоуправа.

„Председник Скупштине Душан Петрић  био је један од стручних учесника на панелу „Урбана мобилност“, на коме су разматрана решења комуналних, саобраћајних, инфраструктурних проблема, као и заштитa животне средине, у развоју савремених градова. Битољ и Стари град архитектонски веома наликују. Разменили смо искуства у области обнове фасада  зграда, које су баштина наших градова, као и могућности прекограничне сарадње у реализацији заједничких пројеката који се финансирају из фондова ЕУ“, каже Невена Додић и истиче да је Битољ и рукометни град, што отвара могућност конкретне спортске сарадње.

Сарадња наших локалних самоуправа у регионалним оквирима још више приближава два пријатељска народа, који су међусобно повезани бројним културно-историјским и породичним везама. Истовремено сарадња општине Стари град и града Битоља негује добросуседске односе и на најбољи начин доприноси афирмацији македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

Подсећамо да општина Стари град има развијену сарадњу и са Oпштином Центар из Скопља и да је седиште амбасаде Републике Северне Македоније у Господар – Јевремовој 34 на Старом граду.