DELEGACIJA OPŠTINE STARI GRAD BORAVILA U POSETI BITOLJU

Delegacija Gradske opštine Stari grad, u kojoj su bili predsednik Skupštine opštine Dušan Petrić, zamenica predsednika Skupštine Nevena Dodić i članovi Veća opštine Branislav Zec i Nedeljko Jovanović, boravila je od 2. do 5. novembra u prijateljskoj poseti gradu Bitolju na poziv gradonačelnika Tonija Konjanovskog.

Poseta je organizovana povodom proslave 4. novembra – Dana oslobođenja grada Bitolja.

„Stari grad i Bitolj su  od 2006. godine, kada je potpisan protokol, razvili prijateljsku i uspešnu saradnju na svim poljima, posebno na kulturnom planu i razmeni iskustava u unapređenju rada lokalnih samouprava. Proslavi Dana oslobođenja prisustvovale su i delegacije gradova sa kojima je Bitolj bratimljen – Burse iz Turske, Herceg Novog i bugarskog grada Plevena“, kaže  zamenica predsednika Skupštine Nevena Dodić i ističe da je delegacija naše opštine naišla na srdačan prijem i tradicionalno gostoprimstvo domaćina.

„Uz prisustvo protokoloranom delu svečanosti povodom Dan grada, naša delegacija se sastala i sa predsednikom Zajednice Srba u Makedoniji  Zoranom Žugićem, posetili smo Srpsko vojničko groblje, gde počiva 1300 vojnika palih u proboju Solunskog fronta, konzulat u kome je naš slavni književnik Branislav Nušić bio diplomata Srbije u ovom gradu, i upoznali se sa radom počasnog konzula naše zemlje Siljanom Micevskim na očuvanju kulturno-istorijske baštine u Bitolju“, dodaje Dodić i naglašava da je to obostrani interes naših lokalnih samouprava.

„Predsednik Skupštine Dušan Petrić  bio je jedan od stručnih učesnika na panelu „Urbana mobilnost“, na kome su razmatrana rešenja komunalnih, saobraćajnih, infrastrukturnih problema, kao i zaštita životne sredine, u razvoju savremenih gradova. Bitolj i Stari grad arhitektonski veoma nalikuju. Razmenili smo iskustva u oblasti obnove fasada  zgrada, koje su baština naših gradova, kao i mogućnosti prekogranične saradnje u realizaciji zajedničkih projekata koji se finansiraju iz fondova EU“, kaže Nevena Dodić i ističe da je Bitolj i rukometni grad, što otvara mogućnost konkretne sportske saradnje.

Saradnja naših lokalnih samouprava u regionalnim okvirima još više približava dva prijateljska naroda, koji su međusobno povezani brojnim kulturno-istorijskim i porodičnim vezama. Istovremeno saradnja opštine Stari grad i grada Bitolja neguje dobrosusedske odnose i na najbolji način doprinosi afirmaciji makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

Podsećamo da opština Stari grad ima razvijenu saradnju i sa Opštinom Centar iz Skoplja i da je sedište ambasade Republike Severne Makedonije u Gospodar – Jevremovoj 34 na Starom gradu.