СТАРОГРАЂАНИН ПРОСЛАВИО 100. РОЂЕНДАН

У Амбасади Словеније у Београду данас је одржан пријем поводом 100. рођендана најстаријег грађанина општине Стари град, инжењера грађевине Одона Вертовшека, пореклом Словенца. Поред бројних пријатеља и чланова Српско – словеначког удружења “Сава”, свечаности су присуствовали Мирјана Божидаревић, председница Градске општине Стари град и Јадранка Штурм, отправник послова Амбасаде Републике Словеније.

“Велика ми је част што данас могу да честитам у име словеначке амбасаде 100. рођендан најстаријем Словенцу у Београду, а вероватно и у целој Србији, господину Одону Вертовшеку. Морам рећи да је он први и једини човек коме честитам 100. рођендан”, поздравила је слављеника Јадранка Штурм, отправница послова словеначке амбасаде у Србији.

Вертовшек, веома виталан и живог сећања, испричао је окупљенима на пријему да у Београду живи од 1927. када је у тадашњој престоници Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца уписао Краљевску војну академију, док је као војни стипендиста 1939. завршио грађевински факултет у чину капетана инжињерско техничке струке.

Објаснио је да је изабрао војску, јер потиче из сиромашне породице која није могла да финансира његово школовање, а и, како је додао, “у војсци су тада биле најбоље плате”.

После Другог светског рата примљен је као грађевински стручњак у ЈНА на место начелника грађевинског одељења београдске армијске области, а 1970. је пензионисан као главни војни грађевински инспектор за све зграде под командом ЈНА.

Јадранка Штурм је подсетила да је Вертовшек био један од главних инжењера за све војне објекте у бившој Југославији, као и један од главних у обнови Скопља после земљотреса 1960, и Бањалуке после потреса 1969.

“Градио сам стадион “Партизан”, прве стамбене објекте на Новом Београду, вршио рестаурацију зидина на Калемегдану и још много тога”, додао је Вертовшек.

Председница општине Стари град Мирјана Божидаревић предала је Вертовшеку као рођендански поклон општински грб и пожелела му да и “следећих 100 година проведе у здрављу и весељу”, на шта је Вертовшек са осмехом одговорио: “То је немогуће”.

Говорећи о Другом светском рату и свом боравку у немачким логорима, истакао је да му је помогло да преживи све муке то што није био “предебео”.

И данас витак, Вертовшек се све време стојећи, благо ослоњен на штап, сећао најупечатљивијих детаља из свог живота у Београду у коме је, како је рекао, остао јер га је заволео, због супруге која је била Српкиња и јер су “овде сви моји пријатељи”.

Гордана Нинковић – Новинска агенција Бета

Видео материјал можете преузети са сајта www.infobiro.tv