ОПШТИНА СТАРИ ГРАД, БОТАНИЧКА БАШТА „ЈЕВРЕМОВАЦ” И СТАРОГРАЂАНИ ЗАЈЕДНО ОБЕЛЕЖИЛИ 5. ЈУН – СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Градска општина Стари град, Ботаничка башта „Јевремовац” и Старограђани данас су заједно обележили 5. јун  – Светски дан животне средине, коме је присуствовао и председник општине Радослав Марјановић, са сарадницима.

„Данас смо са Ботаничком баштом симболично обележили Светски дан заштите животне средине тако што смо суграђанима, деци са родитељима, нашим сениорима и другим посетиоцима омогућили слободан улаз, од  9  до 12 часова, уз садржајан и едукативан програм посете са еколошким радионицама. О одзиву сведочи велики број посетилаца. Сарадња општине и Ботаничке баште је јако важна јер само заједно можемо више да допринесемо очувању здраве животне средине, што је најважније за све грађане централне градске општине“, нагласио је председник Марјановић и подсетио да је у оквиру пројекта „Зелена мрежа Старог града“ засађено преко 160 нових стабала на Дунавском кеју, а да се тренутно уређују „62 староградске баштице“.

Наш циљ је да Стари град постане зелена општина, тако што ћемо сваке године озеленити одређене јавне површине и урбане средине. Ускоро ће ОШ „Дринка Павловић“ бити прва школа која ће добити „зелени кров“. То је пилот пројекат који ће постати модел за озелењавање и других школа, јавних установа и институција на Старог граду“, поручио је председник Радослав Марјановић и старијим суграђанима, учесницима еко-радионице, поклонио по саксију „Кућне срећице“, мали дар који су за њих припремили наша општина и Ботаничка башта „Јевремовац“.

„Верује се да ова биљка доноси срећу у наше домове. Чува се у хладу, заштићена од сунца, са доста влаге, а онај ко је негује, биће срећан“, поручила је Мира Фишкаловић, стручни сарадник Ботаничке баште „Јевремовац и нагласила да је обележавање Светског дана животне средине почетак успешне сарадње са нашом општином.

„Организоваћемо пуно заједничких пројеката и еко-радионица за све наше суграђане и још много заједничkих стручно вођених тура кроз зелену оазу у срцу града каква је Ботаничка башта „Јевремовац“, поручила је Мира Фишкаловић и повела групу сениора у обилазак „Стакленика“ и „Јапанског врта“.

Организатори су се потрудили да овај дан буде садржајно занимљив и едукативан, посебно за најмлађе и њихове родитеље. Програм је почео у 10 сати са две еколошке радионице „Како препознати биљке“ за најмлађе посетиоце, узраста од 7 до 10 година. Сениори су се упознали са „Лековитим  и зачинским биљем“ и како неговати „Кућну срећицу“.

Бројни посетиоци „Јевремовца“ данас су посебну пажњу посветили изложби дечијих цртежа посвећених заштити животне средине, која је красила простор у близини познатог и обновљеног „Стакленика“, симбола Ботаничке баште „Јевремовац“.