ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И УДРУЖЕЊЕ ЖРТАВА НАСИЉА „ХАЈР”: ТРИБИНА О УНИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Удружење жртава насиља „Хајр”, уз подршку општине Стари град, организовало је трибину „Заједно смо јачи“ о Унији за борбу против насиља у Републици Србији.  Трибину, на коме су представљењи и примери добре праксе превенције насилног понашања и потребе стварања уније за борбу против насиља у нашој земљи, отворила је Невена Додић, заменица председника скупштине Градске општине Стари град.

Невена је у име наше општине поздравила присутне и учеснике скупа, међу којима су били Хајрија Рамадани, председница удружења жртава насиља „Хајр“, проф. др Јован Марић, др Илија Животић, стручњак за безбедност ИПО Србија, Небојша Шаркић, декан Правног факултета Унион, Ивана Јосифовић, судија Вишег суда у Новом Саду, Стеван Ђокић, председник ДБА и Александра Рапајић, првакиња Европе у боди билдингу.

„Удружење жртава насиља „Хајр“ је је видљиво, активно и доследно у својој борби за помоћ жртвама и превенцији породичног насиља. Општина Стари град је ваш партнер и подршка у тој борби јер само заједно можемо да доведемо породично насиље на нулту толеранцију, да немамо ниједну жртву и да немамо насиље“, истакла је Невена Додић и подсетила присутне и учеснике скупа да је Градска општина Стари град потписала Европску повељу о родној равноправности и у складу са тим основала општински Савет за родну равноправност који је задужен за спровођење активности на идентификовању, праћењу, унапређивању, оснаживању и афирмацији положаја жена на Старом граду.

„Знамо колико је ова тема важна и да се о њој не мора говорити искључиво онда када медијски простор испуне вести о новим жртвама породичног насиља. Сви заједно морамо да радимо на подизању свести, на оснаживању и охрабривању  жртвава породичног насиља да имају поверење у институције и да пријаве насиље. Општина Стари град се активно укључила и подржава стварање уније за борбу против насиља“, нагласила је Невена Додић, председница Савета за родну равнопреваност и заменица председника Скупштине општине Стари град.

Данашњој трибини су, између осталих, присуствовали и одборници староградске Скупштине, представници министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, градских општина, чланови организација цивилног друштва, као и бројни сарадници, јавне личности, представници медија и чланице Удружења „Хајр“.