КОНФЕРЕНЦИЈА „ЗНАЧАЈ И УЛОГА ОМБУДСМАНА У УНАПРЕЂЕЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА И РАЗВОЈУ ДЕМОКРАТИЈЕ“: У БАЧКОЈ ТОПОЛИ ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОМБУДСМАНА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Поводом две деценије од оснивања институције омбудсмана у Србији, тродневна конференција „Значај и улога омбудсмана у унапређењу људских права и развоју демократије“, на којој су учествовали локални заштитници грађана, одржана је у Бачкој Тополи, где је 2003. године почео са радом први омбудсман у Србији.

Конференцију, која је одржана уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и општине Бачка Топола, отворили су председник општине Адриан Сатмари државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Ђорђе Дабић.

На овом скупу говорили су и заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији Сара Гроен, министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов, заштитник грађана Градске општине Стари град и председник Скупштине Удружења омбудсмана Србије Јован Кнежевић, повереница за равноправност Бранкица Јанковић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, потпредседник Владе АП Војводина и покрајински секретар за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш.

Дан пре међународне конференције у Бачкој Тополи, заштитник грађана ГО Стари град Јован Кнежевић учествовао је као председник Скупштине омбудсмана Србије на првенству средњих школа у дебати, које је ове године одржано у Кикинди. Као члану жирија припала му је част да након завршеног такмичења победницима уручи награду.