ЗАВРШЕН ЧЕТВРТИ ПРОГРАМ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: ПРАКТИКАНТИМА ДОДЕЉЕЊА УВЕРЕЊА, ЗАХВАЛНИЦЕ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УСПЕШНЕ ПОСЛОВНЕ КАРИЈЕРЕ

Заменица начелника Управе општине Стари град Наташа Гавриловић и помоћник председника општине Александар Пуача, помоћник председника додели су данас четрнаест сертификата практиканткима који су успешно завршили тромесечни програм стручне праксе у организационим јединцама општинске Управе.

„Ово је био четврти циклус стручне праксе, кроз коју се током протекле две године 74 студената и дипломаца Универзитета у Београду  упознало са радом организационих јединица староградске Управе и Установе културе  „Пароброд“. Према извештајима ментора, руководилаца одељења и служби, поверене задатке сте обављали успешно, савесно и одговорно“, поручио је академцима помоћник председника општине Александар Пуача и нагласио да општина Стари град и њена Канцеларија за младе спроводе бројне програме у складу са Националном стратегијом за младе (2015-2025).

„Надам се да сте имали прилику да знање стечено на студијама примените у пракси. У протеком периоду општина је широм отворила врата образованим и младим људима,  са циљем да кроз практични рад стекну додатна знања и искуства која ће им омогућити да се запосле, да се економски осамостале и оснаже, и наравно, да остану у нашој земљи“,  рекао је Александар Пуача.

„Стручна пракса се показала као одличан и користан програм. Уједно, она је и добра пословна шанса и препорука за ове младе људе, посебно ако имамо у виду процес природног одлива стручног кадра у држаној управи“,  оценила је Наташа Гавриловић, заменица начелника Управе практичне стране овог општинског програма, који ће се наставити почетком следеће године.

Питали смо практиканте за њихова искуства. Сви истичу да је три месеца прошло брзо и динамично, да су њихова искуства позитивна, посебно јер су наишли на добар пријем код старијих колега које су се трудиле да им пренесу стручно знање, да их подуче и исправе евентуалне грешке у раду.

Милица Јанићијевић, студент четврте године политикологије на Факултету политичких наука (ФПН), била је на пракси у Одељењу за скупштинске послове, послове Већа и председника, у време припреме и спровођења два важна општинска програма и јавна конкурса – енергетске ефикасноти и „Стари град мисли на зграде“.

„Научила сам много, пре свега како се општина труди да помогне суграђанима, како би боље живели. То је за мене значајно искуство за будућу професионалну каријеру након завршетка студија“, истакла је Милица.

Петар Раковић, такође студент ФНП-а је три месеца провео у тиму УК „Пароброд“ и како каже јако је пријатно изненађен сазнањем шта то све општина Стри град чини у области култутре како би ова останова понудила бесплатне и садржајне културне програме својим суграђанима.

„Мислим да се УК „Пароброд“ афирмисала као једна од најбољих општинских установа културе и да је постала неизбежно место уметничких дешавања, изложби, књижевних разговора и трибина, као и других занимљивих програма не само на Старом граду, већ и у Београду“, поручио је Петар.

Практикант Матија Урошевић је завршио психологију на Факултету за медије и комуникације. Тромесечну праксу је провео у Одсеку за људске ресурсе где је, како каже, научио како изгледа радити „са оне стране шалтера једне општине“.

„Моја очекивања су испуњена. Под надзором ментора упознао сам се са решавањем разних захтева, израдом решења, уговора… са свим  стандардним пословима овог одсека. Старије колеге су биле изузетно предусетљиве, стручне и професионалне. Рекао бих да смо прихваћени „раширених руку и отвореног срца“, поручује млади психолог Матија