ЗАВРШЕНА РЕСТАУРАЦИЈА ФАСАДА У ЗАДАРСКОЈ 8 И КАРАЂОРЂЕВОЈ 31

Општина Стари град финансирала је у 2010. години радове на рестаурацији две фасаде – у Задарској 8 и Карађорђевој 31. Обнова фасада, укупне вредности од 11 милиона динара, завршена је након вишемесечних радова. Тим поводом, председница општине Стари град Мирјана Божидаревић и члан Градског већа Мирослав Чучковић обишли су ове две адресе и разговарали са станарима зграда.

– Претходних година у рестаурацију фасада зграда на Старом граду уложено је преко 140 милиона динара. Општина је прво изашла у сусрет иницијативи грађана са Обилићевог венца, а затим смо започели радове на фасадама у амбијенталној целини Косанчићев венац. На ред је дошла и Карађорђева улица у којој желимо да заједно са станарима уредимо и остале зграде. Пре неколико година, у оквиру БЕЛЕФ-а, на бочној фасади у Карађорђевој 31 осликан је мурал, који је финансирала општина Стари град, рекла је председница Мирјана Божидаревић.

Мирослав Чучковић, члан Градског већа, рекао је да ће и град Београд излазити у сусрет станарим из овог дела Београда како би се обновила амбијентална целина Косанчићев венац. Како је најавио Чучковић, циљ града је измештање теретног саобраћаја из Карађорђеве, након изградње моста Земун-Борча, и претварање овог простора у туристичку атракцију Београда.

Станари из Карађорђеве 31, која има само шест станова, задовољни су што је општина Стари град одлучила да обнови фасаду стару више од 80 година.

– Зграда је била лепа и пре него што је обновљена. Она је прави драгуљ овог дела Старог града. Изграђена је 1928. године и њена фасада била је озбиљно оштећена и обрушавала се годинама. Захвални смо општини што је омогућила да се крене са обновом фасада на обали Саве, каже Стана Вјештица, најстарија станарка у згради у Карађорђевој 31.

Веће Градске општине Стари града донело је закључак да се уради пројекат и за рестаурацију фасада зграда у Бранковој улици 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24, 26 и 28.

Раније обновљене фасаде

Општина је до сада обновила фасаде на Косанчићевом венцу број 26, Задарској 3 и 10, Сребреничкој 2, 3 и 4, у Кнеза Симе Марковића 5 – 9, као фасаду на углу Поп Лукине и Топличиног венца. У старом језгру, поред зграда у амбијенталним целинама Косанчићев и Обилићев венац, обновљена је фасада Факултета ликовних уметности (Кнез-Михаилова 53-55). Такође, реновиране су и фасаде Правно-пословне школе у Светогорској, Завода за јавно здравље у Булевару деспота Стефана, у Нушићевој 6 и 27 и на Тргу Републике 3, као и дворишна фасада пасажа који повезује Чика Љубину и Кнез Михаилову. Општина је реновирала и малу зграду ОШ «Вук Караџић», коју је највећи српски задужбинар Никола Спасић поклонио деци Београда.