ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ГОРАН ВЕСИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Заменик градоначелника Београда Горан Весић посетио је данас Градску општину Стари град, где је у разговору са председником општине Радославом Марјановићем и члановима Већа разговарао о тешкој финансијској ситуацији коју је нова власт затекла у општини, али и најавио нове пројекте који ће побољшати живот грађана у центру Београда.

„Од свих седамнаест градских општина, најтежа финансијска ситуација је у општини Стари град, која већ два месеца позајмљује новац за плате запослених. Зато ће Град Београд помоћи општини Стари град да до краја године исплати плате и да има новац за функционисање, како би од следеће године могла да ради све планиране пројекте “, рекао је Горан Весић, и подсетио да је у последње четири године општина трошила две стотине милиона динара, што је петина буџета општине, на различите агенције како би се плаћали људи са стране, уместо на плате запослених и пројекте важне за грађане Старог града.

Он је са новим руководством општине разговарао о значајним пројектима који би требало да буду реализовани у наредном периоду и изразио задовољство што је општина Стари град почела сарадњу са Градом Београдом, јер је, као је рекао, немогуће развијати општину без Града, као што је немогуће развијати Град без Републике.

Међу значајним пројектима који ће бити реализовани на општини Стари град су – Линијски парк на Дорћолу, почетак изградње две подземне гараже у Влајковићевој и Фрушкогорској улици, као и свеобухватна реконструкција пијаце Бајлони, испод које ће такође бити изграђена још једна подземна гаража.

„Очекује нас и реконструкција Трга Николе Пашића, Безистана, платоа и парка на Теразијама, као и претварање Чумићевог сокачета у пословну зону за уметнике. Стари град има велики проблем са буком, али и то ће се убрзо решити изменама неколико закона. Бахато паркирање се полако доводи у ред уз помоћ система „Око соколово“, а као Град желимо да изградњом подземних гаража и увођењем паркинг сензора у потпуности решимо овај проблем“, додао је заменик градоначелника Горан Весић. „Сигуран сам да ћемо сви заједно, укључујући и грађане, од Старог града направити боље место за живот, и то је суштина наше политике.“

Председник општине Стари град Радослав Марјановић изразио је задовољство што је данашњем састанку присуствовао заменик градоначелника, као и начелница Градске управе, те да се на тај начин показује увођење сарадње са градским и републичким нивоима власти, све у интересу грађана.

„Приоритет у овим првим седмицама нове општинске власти је финансијска консолидација у којој ће Град Београд имати важну и значајну улогу. Без подршке Града, до краја године општина неће моћи да функционише у финансијском смислу. Добро и пажљиво анализирамо трошкове и начин на који се новац трошио у општини, те ћемо покушати да урадимо оно што је урадио Град Београд 2013. године, да успоставимо финансијску дисциплину“,  истакао је председник Марјановић.

Како је најавио, новац из буџета општине Сари град биће усмерен искључиво ка грађанима, програмима и пројектима намењеним грађанима. „То је битна разлика између нас који смо сада преузели ову општину и људи који су општином руководили у претходним годинама. На састанку смо говорили и о важним и великим инфраструктурним пројектима као што је изградња великог Линијског парка, који ће постати зелена оаза у срцу Београда, те о изградњи подземних гаража. Договорили смо и наставак уређења бројних паркова, јавних простора, урбаних џепова, а већ следеће године биће уређено нових 50 фасада у Старом граду. Све су то важни пројекти, чија ће реализација свакодневни живот грађана Старог града учинити бољим и подићи квалитет њиховог живота“, казао је председник општине Радослав Марјановић.