ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД 2019.

Градска општина Стари град већ годинама учествујe у традиционалној акцији „За зеленији Београд“. Циљеви акције, коју је још 1986. године на Старом граду покренула наша општина,  а коју „Зеленило Београд” на градском нивоу одржава у десет градских општина, су развијање еколошке свести, промовисање културе живљења и очување зелених површина у нашем граду.

Избор најлепших зелених простора у њиховом окружењу се врши у седам категорија:

  1. Најлепша зелена површина око стамбене зграде где се удруживањем станара праве дивне зелене оазе, затим
  2. Најлепши балкон, где сваки станар исказујући и уживајући у свом микро простору истовремено доприноси укупној лепоти зграде, улице па на крају и Града,
  3. Најлепша зелена површина испред пословних објеката, доприноси укупној лепоти Града, али и сама компанија има засигурно много позитивних поена од посетилаца, корисника услуга;
  4. Најлепше школско двориште има искључиво за циљ едукацију деце од школског узраста да науче колико им „зелени свет“ значи за укупан живот и да улажући свој труд у озелењавање касније умеју да цене јавне зелене површине свог града, и на крају
  5. Најлеше зеленило око предшколске установе, где и сасвим мала деца треба да спознају природу која их окружује и науче од одраслих да је то нешто веома важно за њихов живот.
  6. Најлепше уређено зеленило угоститељског објекта (летња башта) – категорија у којој се такмиче искључиво угоститељски објекти
  7. Најлепша окућница – у којој се награђује труд и допринос лепшем изгледу града власника објеката за индивидуално становање.

Градска општина Стари град обавештава заинтересоване суграђане,  стамбене заједнице, вртиће, школе и компаније да је пријављивање за конкус почело 27. маја, и да траје до 26. јуна ове године.

Ваше пријаве можете доставити на маил: еkologija@starigrad.org.rs – слањем имена, презимена, адресе, броја телефона и фотографије.

Наша општина вас позива да заједно дамо пример како се треба односити према средини у којој живимо кроз подизање еколошке свети грађана о значају, заштити и унапређењу зелених површина и животне средине на нашој општини.