ВОЛОНТИРАЋЕМО ДОКЛЕ ГОД ЈЕ ПОТРЕБНО

Више од 50 младих волонетра из Волонтерског сервиса ГО Стари град, студената и ученика, почев од 16. маја, активно се укључило у дистрибуцију и расподелу помоћи за угрожене и евакуисане од поплава, коју организује општина Стари град. Свакодневно, у ходнику испред велике сале, али и по спратовима, помоћ се прикупља, разврстава и возилима шаље на угрожена подручја, углавном у унутрашњости: Крупањ, Обреновац, Смедеревску Паланку, Уб, Љубовију… Геронтолошки центар на Бежанојској коси… Сви углас поручују да ће волонтирати докле год то ситуација у земљи буде налагала.

Једна од оних који су се највише истакли на овом послује је Јелена Маринковић, студенткиња Саобраћајног факултета. За ову акцију пријавила се преко општинске Кацеларије за младе.
– Помоћ стиже са свих страна. Сортирамо одећу и обућу, правимо хигијенске пакете. Угрожени грађани су и лично узимали помоћ. Долазиле су нам целе породице из Обреновца – рекла нам је Јелена. Према њеним речима ових дана било је и емотивних ситуација и суза. Од оних лепих сутација, веома је био дирљив долазак деце из дома за незбринуту децу који су донели слаткише за своје евакуисане вршњаке.

Матурант ОШ “Стари град” Никола Лазић постао је волонтер у петак 16. маја увече, када се после припремне наставе из српског језика, која се одвија у великој сали општине Стари град, придружио групи младих која је примала и разврставала хуманитарну помоћ испред сале. Никола се већ четири дана неуморно труди да помоћ стигне у праве руке.

– Драго ми је што помажем људима, а драго ми је и што сам овде упознао дивне људе. Осећам да смо као једна породица која је помогла свима којима је то било потребно. Било ми је тешко када су људи из Обреновца и сами долазили у општину и тражили помоћ, плакали, али ми волонтери нисмо смели да покажемо сузе, јер сада морамо само да идемо напред – каже Никола.

Никола је похвалио и своје другове из генерације 1999, који су се исто тако одазвали да волонтирају током најтежих дана када је помоћ угроженима била најпотребнија.