ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ИТАЛИЈАНСКИ ГРАД ВИЋЕНЦА ПОТПИСУЈУ СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ

Делегација Градске општине Стари град, коју предводи председник општине Радослав Марјановић, боравиће на позив градоначелника Франческа Рука (Francesco Rucco), од 18. до 20. новембра, у пријатељској посети граду Вићенца, седишту једне од економски најразвијеније италијанске регије Венето.

Централни догађај током званичне посете је потписивање споразума о братимљењу наше општине и града Вићенце, која је основ за стварање повољног оквира за развој међусобних пријатељских односа и за реализацију заједничких активности. Сарадња општине Стари град и града Вићенце одвијаће се у сфери делатности које су од обостраног интереса у областима образовања, привреде, туризма, спорта, здравства, уметности, културе, „добре праксе“ града Вићенце  и кроз креирање заједничких програма сарадње у интересу свих наших грађана.

Подсећања ради, у регији Венето живи и ради око 18 хиљада Срба из Србије и Републике Српске, који су сложно изразили жељу да се на директан начин повежу са матицом. Процењује се да на подручју Северне Италије – у градовима Вићенца, Падова, Верона и општини Тревизо живи око 45.000 наших сународника. Поред Српске православне цркве постоје и српска културна и спортска удружења, а од пре 10 година и Српска допунска школа, која је призната од  стране Министарства образовања Републике Србије.

Београдски фестивал игре, један од највећих фестивала уметничке игре у Европи са седиштем у општини Стари град, већ дуго сарађује са позориштима у регији Венето, док са Градским позориштем у Вићенци има званичан протокол о заједничком деловању и пројектима. У том смислу, може се рећи да је сарадња две важне институције културе, спојила два града.

Свечаном потписивању протокола о сарадњи, уз председника Марјановића,  присуствоваће директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг,  председник Скупштине општине Душан Петрић, заменик председника Александар Тодоровић и заменица начелника Наташа Гавриловић.

Скупштина Градске општине Стари град је на својој редовној, седамнаестој седници, усвојила Одлуку о успостављању сарадње, која је сходно законској процедури упућена на сагласност Влади Републике Србије, уз претходно прибављења мишљења Министарства спољних послова, републичког законодавства, Министарства финансија и Града Београда.