БЕОГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ИТАЛИЈАНСКИ ГРАД ВИЋЕНЦА ПОТПИСАЛИ СУ СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ

Председник општине Стари град Радослав Марјановић и градоначелник Града Вићенце Франческо Руко (Francesco Rucco), јуче су својим потписима озваничили споразум о братимљењу којим је означен почетак сарадње централне београдске општине и овог града у регији Венето. Свечаном потписивању протокола у Театру Олимпико, присуствовали су чланови делегaцијa, а општину Стари град представљали су Душан Петрић, председник Скупштине општине Стари град, заменик председника општине Александар Тодоровић и заменица начелника Наташа Гавриловић. Догађају су присуствовали и Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, Душан Алексић, председник Националног савеза Срба у Италији, Ивана Стојиљковић, генерални конзул Републике Србије у Трсту, као и бројни представници српске дијаспоре која живи и ради у Венету.

Сарадња са европским и градовима у региону доноси нам нова и корисна искуства. Одвијаће се у областима образовања, привреде, туризма, спорта, здравства, културе, као и кроз креирање заједничких програма сарадње која у интересу свих наших грађана. Како смо гости једног предивног града очекујем да кроз размену искуства можемо допринети очувању богатог културно-историјског наслеђа и туристичке понуде општине Стари град, која се захваљујући свом наслеђу, кроз ову сарадњу афирмише као једно од незаобилазних места на културној и туристичкој мапи Европе,“, рекао је председник Марјановић и захвалио градоначелнику Руку на гостопримству и успостaвљању сарадње.

„Данас започињемо дугорочну везу између Вићенце и Старог града.  У историјu смо уписали вољу две заједнице да сарађују и постижу нове циљеве за своје грађане. Хвала Аји Јунг, Душану Алексићу и Леонарду Де Марцу,  мом заменику задуженом за међународне односе, који је радио на остварењу овог циља. Oд данас градимо чврст мост. Живела Вићенца и Вива Београд!“казао је у свом обраћању градоначелник Вићенце.„Култура, уметност и лепота живе у Италији. Зато су за наш Београдски фестивал игре, управо ова земља и искуство њених институција, били од непроцењиве важности. Након неког времена, које се данас мери кроз више од две деценије сарадње, постали смо равноправни партнери. Желим својој Општини Стари Град да буде отворена за утицаје из прелепе Вићенце, да учи од мајстора архитектуре, урбанизма, вођења и организације града који живи са својим наслеђем и својом будућношћу…..Верујем да би кроз ту посвећеност, дисциплиновано преписивање правила и естетских кодекса, и ми имали боље и лепше место за живот”, рекла је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг.

„Сваки вид конкретне образовне, уметничке, културне и спортске сарадње, сада је предмет наших обостраних стремљења, која ће нашу заједницу учинити видљивом и поштованом у најширој италијанској јавности. Управо је једна таква сарадња дефинисана прошле године између Београдског фестивала игре и Градског театра Вићенце, а потписани протокол о сарадњи Старог града и Вићенце је круна наших стремљења. Са наше стране пружићемо пуну подршку како би се она афирмисала на најбољи и конкретан  начин“,  изјавио је председник Националног савеза Срба у Италији Душан Алексић.

Вићенца је седиште једне од економски најразвијенијих италијaнских регија – Венето, где живи и ради око 18 хиљада Срба из Србије и Републике Српске, који су сложно изразили жељу да се на директан начин повежу са матицом. Председник општине Стари град Радослав Марјановић и чланови наше делегације обишли су, на велико задовољство ученика и наставника, основну школу „Свети Сава“ у којој се одвија допунска настава на српском, а која је призната од стране Министарства образовања Републике Србије.

Делегација је посетила и Српску православну цркву у Вићенци, у којој је парохија  основана 1993 године.  Душан Алексић, председник Националног савеза Срба у Италији истиче да о организованости наших сународника у регији Венето сведоче бројне активности српских културних и спортских удружења, и да је зато братимљење општине Стари град и Вићенце од изузетног значајна за њихову афирмацију у Северној Италији.

Процењује се да на том подручју– у Вићенци, Падови, Верони и општини Тревизо живи око 45 хиљада наших сународника.То потврђује и свештеник Далибор Ђукић, који од 2014. године води црквену парохију. Поред богослужбених активности редовно се одржавају часови веронауке за децу и одрасле у неколико градова регије Венето.Такође, сарадња Београдског фестивала игре, једног од највећих фестивала уметничке игре у Европи са седиштем у општини Стари град, са позориштима у регији Венето и са Градским позориштем у Вићенци на заједничким пројектима, допринеће учвршћивању културних веза два града. Вићенца је ренесансни град са дугом историјом, који баштини значајно градитељско наслеђе архитекте Андрее Паладија (XVI век). Због тога Вићенцу зову и Градом Паладија, у коме је овај познати архитекта оставио је низ вредних грађевина, како у самом  у граду, тако и у његовој околини.