ТЕХНИЧКА ШКОЛА „ДРВО АРТ“ УСПОСТАВИЛА САРАДЊУ СА СРЕДЊОМ ШКОЛОМ „ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЈ“ ИЗ КОРДОБЕ

Староградска техничка школа „Дрво арт“ успоставила је сарадњу са Средњом школом „Галилео Галилеј“ из Кордобе у Шпанији. Делегација школе из Андалузије, директор Хуан Фернандо Хименез и професорке Мариа Пилар Гарсија и Естер Кањизарес Севиља бораве ових дана у званичној посети староградској школи.

Тим поводом се Недељко Јовановић, члан Већа општине Стари град задужен за области спорта и омладине, сусрео са гостима из Шпаније и са њиховим домаћином Зорицом Ђоковић, директорком „Дрво арта“, средње школе, која има развијену међународну сарадњу и учествује у пројектима програма „Еразмус +“ Европске уније, у области стручног образовања младих.

„Сарадња са „Галилејом“ је успостављена на иницијативу колега из Кордобе који су, по препоруци Института Сервантес, препознали „Дрво арт“ као партнера са којим би могли да сарађују. Наше школе имају сличне образовне профиле у области пејзажне архитектуре и хортикултуре, иако су образовни системи у Србији и Шпанији различити. Наши гости су имали прилику да упознају Стари град, као и установе значајне за области у оквиру којих ћемо сарађивати – Пољопривредну школу, Пољопривредни факултет, Ботаничку башту, посетиће и велику компанију која производи саднице ружа у Шапцу, а упознали су се и са представницима НВО „ПИН“, која пружа психо-социјалну подршку оснаживању младих“, каже директорка „Дрво арта“ Зорица Ђоковић.

Током радних састанака са колективом „Дрво арта“ дефинисана су начела сарадње размене и стручне пракси ученика заснована на родној равноправности, као и укључености миграната, који су већ обухваћени образовним процесима у обе стручне школе. Размена ученика подразумева двоедељни студијски боравак у школама, упознавање са образовним програмима пејзажне архитектуре и хортикултуре, као и са социјалним партнерима обе школе.

Члан Већа Недељко Јовановић је нагласио да ће општина Стари град подржати сарадњу ових школа посебно јер су у питању наша деце која ће стручним усавршавањем стицати нова искуства, додатно се образовати, и та знања преносити другима, а додатно ће научити и шпански језик.

„Овакви програми су одлични. Општина Стари град ће пружити сву техничку и логистичку подршку како би се сарадња несметано одвијала, у партнерском односу са Андалузијом и њеним главним градом Кордобом“, рекао је Јовановић, који је имао прилику да обнови знање шпанског језика, јер је део своје рукометне каријере провео у Шпанији.

Гости из „Галилео Галилеја“ нису крили да су презадовољни пријемом и пријатно изненађени указаном приликом да се упознају са „богатом историјском и мултикултуралном традицијом нашег главног града, посебно Дорћола“, у коме се налази Техничка школа „Дрво арт“.