УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА У СРЕМСКОЈ

Општина Стари град, Град Београд и Агробанка заједно ће учествовати у пројекту сређивања платоа у Сремској улици. Извођач радова је ЈКП „Зеленило-Београд“, док је идејни пројекат потписао Биро за пројектовање овог градског предузећа. Вредност радова је око 7 милиона динара.

– Уређење пешачких простора и промоција тргова и паркова данас се промовише свугде у свету. Због тога смо решили да подржимо предлог градског Секретаријата за заштиту животне средине да се плато у Сремској изнад Теразијског тунела претвори у малу зелену оазу – каже Дејан Ковачевић, начелник Општинске управе Старог града.

Пјацета изнад Теразијског тунела, према пројекту ЈКП „Зеленило-Београд“, замишљена је као кровна башта, која ће бити обликована у духу модерне архитектуре фасаде Агробанке. Декоративни сегмент простора чиниће клупе, корпе, осветљење, а у каснијој фази радова превиђено је постављање једне фонтане. У складу са стремљењима светских градова ка екотопедији, озелењавању пешачких зона, ЈКП „Зеленило-Београд“ обезбедиће за плато у Сремској улици траву, ниске, полегле, зимзелене саднице, као и перене, вишегодишњи цветни садни материјал.

Нова пјацета биће доступна и особама са инвалидитетом. Њихово кретање ка платоу биће могуће из Сремске улице, где ће бити постављена рампа.