СТАРИ ГРАД – ОПШТИНА КОЈА МИСЛИ НА СВОЈЕ СТАРЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ: ПОМОЋИ ЋЕМО ДА ПАКЕТИ СОЛИДАРНОСТИ СТИГНУ ДО НАЈУГРОЖЕНИЈИХ!

Општина Стари Град, у којој готово трећина становника припада популацији старијих, помоћи ће преко својих волонтера Општинском удружењу пензионера Стари град и Удружењу пензионера Стари град у дистрибуцији пакета солидарне помоћи најугроженијим пензионерима, старачким и самачким домаћинствима на територији општине. То су најавили председник општине Радослав Марјановић и његова помоћница за социјална питања Мариа Марков приликом данашњег сусрета са представницима Удружења пензионера Стари град.

Према њиховим речима, општина ће дати пуну подршку да пакети помоћи који садрже основне животне намирнице, лекове, као и средства за личну хигијену, а које су обезбедила поменута два Удружења што пре стигну до најугроженијих пензионера са пребивалиштем на територији Старог Града, а који по посебној ранг листи коју су направила Удружења на њих имају право.

Због целокупне ситуације са пандемијом коронавируса, сагласили су се представници општине са Неном Шантић председницом Удружења пензионера Стари град које ове године обележева 74 година постојања и броји на хиљаде чланова, општина ће се максимално посветити овој акцији и волонтери ће већ данас започети поделу и дистрибуцију пакета. А то ће, навели су, бити само једна од многобројних заједничких акција општине са представницима пензионера, а са циљем да се олакша живот и пружи подршка најстаријим Старограђанима.

– Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће свим пензионерима до 19. децембра, пред славу Свети Никола, бити исплаћена помоћ од по 5.000 динара и то је јако добра вест. Држава мисли на своје најстарије и најрањивије , а ми смо као општина на којој живи велики број пензионера оним најугроженијим желели да пужимо додатну подршку у овим изазовним и тешким временима. Са поделом пакета ће се кренути већ данас, а то је само једна у низу од наших акција која има за циљ да помогне удружењима пензионера и нашим најстаријим Старограђанима. У октобру смо формирали Сениор центар који ће засигурно олакшати живот старијих грађана, побољшати услове живота и решавати проблеме са којима се суочавају. Наш циљ је да им помогнемо да воде достојанствен живот као равноправни чланови друштва које заслужују као грађани централне општине Београда и Србије. За наредну годину припремили смо бројне бесплатне програме за наше старије суграђане и пензионере, а имаће нашу посебну подршку током трајања пандемије – рекао је Марјановић.

Помоћница председника за социјална питања Мариа Марков истакла је да се општина укључила у ову акцију Удружења пензионера како би помогли да помоћ старијим суграђанима стигне на безбедан и сигуран начин.

– Подршка раду и активностима удружења пензионера на општини Стари град је један од стратешких циљева новог Програма Сениор центра општине Стари град. Ову акцију смо сами иницирали код удружења јер нам је важно да не угрозимо здравље и живот чланова удружења и пензионера којима је помоћ најпотребнија – навела је она.

– Фонд ПИО у току сваке године два пута даје помоћ за пензионере. Једна је бесплатна бања, а друга помоћ је издвајање одређене суме новца за удружења како би се најугроженијима обезбедили хуманитарни пакети. Пошто се ове године ради о малој суми новца, акцију је подржала и општина Стари град – рекла је проф.др. Снежана Нена Шантић, председница Удружења пензионера ГО Стари град. Према њеним речима, хуманитарну помоћ не добијају само пензионери са ниским примањима, већ и они који су болесни, непокретни и они који живе сами. „У пакету ће бити и лекови, а наше удружење успело је ове године да онима којима је то заиста непоходно обезбеди помагала за лакше кретање.“