ОДРЖАНА ОНЛАЈН СКУПШТИНА ОМЛАДИНЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СТАРИ ГРАД: ХВАЛА ВОЛОНТЕРИМА ШТО НЕСЕБИЧНО ПОМАЖУ ГРАЂАНЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ, ОПШТИНА ЋЕ УВЕК БИТИ УЗ ВАС!

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и помоћница председника за социјална питања Мариа Марков, учествовали су данас на XVIII годишњој Скупштини омладине Црвеног крста Стари град, која је организована поводом Међународнoг Дана Волонтера.

Због познатих епидемиолошких разлога узокованих пандемијом корона вируса скупштина је одржана онлајн, а њен рад су пратили и волонтери организација Црвеног крста из Београда, Србије и региона.

Учеснике Скупштине су поздравили председница омладине Доротеја Станојевић и секретар Црвеног крста Стари град Александар Пантелић. Они су истакли да њихова организација у Србији „посебну пажњу поклања волонтерима који су ангажовани и делују у својим локалним заједницама, као и да је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су актуелна пандемијска криза, природне катастрофе, економске и политичке кризе“.

„Велика част и задовољство је да на данашњој скупштини, присуствује и председник општине Стари град Радослав Марјановић”, рекла је у уводном обраћању онлајн учесницима и гостима скупштине Доротеја Станојевић подсећајући на овогодишњи слоган Међународни дан волонтера који гласи „Кроз волонтирање заједно можемо све“.

„Честитам вам Међународни дан волонтера и као председник општине Стари град користим прилику да захвалим свим волонтерима, на свему што сте претходних месеци радили, посебно током ванредног стања. На томе што сте несебично помагали Старограђанима, пре свега старијим суграђанима. Били сте најбољи део нашег друштва”, истакао је председник Марјановић и најавио интезивнију сарадњу са волонтерима Црвеног крста Стари град.

„Општина ће увек бити ту за вас, да вас подржи како бисмо заједно помогли свим нашим суграђанима у локалној заједници, како најугроженима, тако и свима којима је помоћ потребна, посебно у ванредним ситуацијама каква је епидемија корона вируса. Волео бих да се следеће године окупимо у великој сали општине Стари град, да се упознамо, разменимо искуства, планирамо нове пројекте и да се међусобно дружимо”, поручио је Марјановић и пожелео успешан наставак рада XVIII годишње Скупштине омладине Црвеног крста Стари град.

Волонтирање у локалној заједници и односи који се развијају у њој, као и повезивање унутар и између гpyпa у заједници засновано на волонтерском раду ојачава социјалну кохезију ослањајући се на заједнички идентитет, искуство и мотивацију. Солидарност и узајамно поверење су се показале као кључни елементи успешног системског самоорганизовања заједница у одговору на кризне ситуације, посебно  у јеку пандемијске кризе, до сада невиђених светских размера, која је значајно утицалала на све нас и из корена променила наше свакодневне животе.

Црвени крст у Србији – његови волонтери, професионално запослени, показали су од почетка епидемије велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст.

Почев од марта 2020. године до краја новембра ове године волонтери Црвеног крста су провели 516.326 сати пружајући своје услуге најугроженијим људима.