НА ИНИЦИЈАТИВУ СТАРОГРАЂАНА И ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ПОЧЕЛO УКЛАЊАЊЕ ДЕПОНИЈЕ КОД БЕТОН ХАЛЕ: ЗА ПАР ДАНА БИЋЕ УКЛОЊЕНО РУГЛО, ПАСАРЕЛА ЋЕ ОПЕТ ЗАСИЈАТИ!

Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ почеле су данас уклањање дивље депоније  испод Пасареле која води од Бетон хале –  до Београдске тврђаве и тунела некадашњег пруге у Пристаништу.

Чишћење шута и разноразног отпада у приобаљу Саве спроводи се на иницијативу Старограђана и општине Стари град. Мобилне екипе ЈКП „Градска чистоћа“ ангажоване на уклаљању депоније данас су обишли председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и директор јавног комуналног предузећа Марко Попадић.

Они су том приликом најавили наставак сличних акција на територији централне градске општине и позвали Старограђане да општини достављају пријаве и фотографије сличних депонија које ће се у наредном периоду уклонити.

„Град Београд је уложио значајна средства у уређење приобаља и изградњу пасареле како би наш град спустио на реке. На ову депонију, преосталу од изградње пасареле су указали суграђани, а ова акција коју спроводимо у сарадњи са „Чистоћом“ је почетак активности на уклањања сличних депонија широм Старог града. Зато позивам Старограђане да нам укажу на све места која ћемо уклонити на исти начин у наредном периоду“, рекао је председник Марјановић и најавио наставак чишћења и самог тунела Бетон хале, који ће се обавити у сарадњи са Републиком, у чијој је надлежности простор некадашње железничке пруге.

„Иако ова површина није у нашој надлежности одмах смо прихватили молбу председника општине Стари град да реализујемо оно на шта су нам указали суграђани. Подизање хигијене на Старом граду је приоритет нашег рада, опремљени смо новим возилима, а у наредних пар дана крећемо са заменом 20 подземних контејнера који ће бити намењени за рециклажу“, рекао је о активностима до краја године који се односе на општину Стари град директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и најавио наставак заједничке сарадње током наредне године.

„Желим да најавим заједнички рециклажни пилот-пројекат наше општине и „Чистоће“ у коме ће учествовати 10 староградских зграда – стамбених заједница. Станари ових зграда рециклираће отпад – одвајати папир, метал и стакло, а стамбена заједница ових зграда ће тако остваривати одређени приход који ће моћи да употребе за уређење управо својих зграда. Довољно је поменути да на Старом граду имамо око 1800 стамбених заједница“, најавио је председник Марјановић и нагласио да се уклањање депоније може сматрати почетком изградње Линијског парка – нове зелене оазе Старог града, од Бетон хале до Панчевачког моста, са бројним спортско-рекреативним и културним садржајима која ће коначно спустити град на обале наших река.

„Све што радимо на Старом граду радимо у интересу грађана и подизања укупног квалитета живота Старограђана, који то као становници централне градске општине Београда и заслужују“, нагласио је овим поводом председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Чишћење шута и разноразног отпада, које данас није омела ни јака кошава, трајаће неколико дана, а биће потпуно завршена чишћењем некадашњег железничког тунела Бетон хале.