У СТУДЕНТСКОМ ПАРКУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА: ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ УКАЗАЛИ НА ВАЖНОСТ ИМУНИЗАЦИЈЕ ГРАЂАНА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Волонтерски сервис Градске општине Стари град, у сарадњи са Црвеним крстом Стари град, Домом здравља „Стари град“ и Општинским удружењем пензионера Стари град, обележио је данас Светски дан здравља, програмом који је организован од 11 до 13 часова у Студентском парку.

На штанду Волонтерског сервиса Градске општине Стари град, медицинске сестре и лекари Дома здравља „Стари град“ мерили су притисак грађанима и давали превентивне здравствене савете. Такође, суграђани су могли да се информишу и преузму брошуре о очувању менталног здравља, здравој исхрани, важности физичке активности, као и брошуре о корона вирусу.

Највише питања односило се на процес имунизације која се веома успешно спроводи на Старом граду, уз непосредну логистичку подршку наше општине Дому здравља, по упутствима и препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

„Са задовољством истичемо да је општина Стари град лидер по броју вакцинисаних грађана. Закључно са јучерашњим даном имунизовано је 26.700 суграђана, претежно одрасле популације. Морам да нагласим да је до сада 125 волонтера општине Стари град учествовало у процесу имунизације. Они су за нашу локалну заједницу издвојили преко 3000 сати добровољног рада како би помогли нашим најстаријим суграђанима и свима којима је помоћ потребна“, истакла је помоћница председника општине задужена за области примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите  Мариа Марков.

„Помоћ општине Стари град, њених волонтера и  Контакт центра много нам значе у техничко оперативним и организационим стварима током  масовне имунизације и упућивања Старограђана на вакцинацију. Желим овом приликом, на Светски дан здравља, да се захвалим нашој општини на томе“, истакла је в.д. директорка Дома здравља др Весна Књегињић.

Да су наши старији суграђани витални, расположени за дружења ове врсте и да их ништа не може изненадити, па ни „данашњи снег“, показали су пензионери Општинског удружења Стари град.

Предвођени др проф. Весном Хабић приказали су присутнима практичне вежбе разгибавања и програм свакодневних јутарњих вежби којима започињу дан.

„Ниједан лек не може да замени физичку активност, али зато физичка активност може многе лекове. Вежбамо већ седам година заједно. Данас смо демонстрирали вежбе истезања и загревања. Равномерним „тапкањем“ руку и ногу будили смо наше виталне меридијане. Мој задатак је да их оспособим да што дуже могу сами о себи да брину“, прича кроз осмех др Весна Хабић, која волонтерски води вежбе и наглашава да је „кретање живот и да зато сви старији суграђани треба редовно да вежбају“.

Светски дан здравља широм света обележава се сваког 7. априла под покровитељством Светске здравствене организације, а ове године под слоганом „Изградња праведнијег, здравијег света“. Основно људско право је право на здравље, а овогодишњи слоган указује на потребу да људска популација у сваком тренутку има довољно информација о здрављу и доступним услугама, како би се водила адекватна брига о сопственом и здрављу свих чланова породице.