„ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“ – ОЗЕЛЕНИ СТАРИ ГРАД

Градска општина Стари град, у сарадњи са НВО „Зeлени развојни центар“,  поклонила је данас 100 бесплатних садница младог јасена Старограђанима, у оквиру  акције „Посади свој хлад“.

Једногодишње саднице белог јасена суграђанима, који су се пријавили општинском Услужном центру, уручио je члан Већа општине Бојан Калаба, у холу зграде општине уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мера.

„Општина ће наставити са оваквим и сличним акцијама јер је озелењавање животне средине, посебно централних урбаних зона, од изузетног значаја за побољшање квалитета ваздуха који удишемо. Богатство Старог града су унутрашња дворишта зграда која ћемо у сарадњи са суграђанима оваквим акцијама претварати у мале зелене оазе. Наша порука је озелени Стари град, посади свој хлад“, истакао је Бојан Калаба и подсетио да је општина недавно на Дунавском кеју посадила 34 стабла липе, као и да је  ЈКП „Зеленило Београд“ прошле године на том простору засадило 93 јасена.

Уз сваку садницу јасена суграђани су добили упутство за садњу са појашњењем да регистрацијом QR кодa на сајту www.posadisvojhlad.rs потврде време и место њихове садње на Старом граду.

„Акција је одлична и за похвалу, посебно када се толико прича о загађењу ваздуха и сечи дрвећа. Ове две саднице, које ћемо посадити моја сестричина и ја, оплемениће унутрашње двориште зграде коју је пројектовала Јелисавета Начић, на Дорћолу. То је наш допринос староградској локалној заједници“,  рекла је при преузимању садница Старограђанка  Миона Ковачевић,

Пројекат „Посади свој хлад“ усаглашен је са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције „Trillion Trees“ Светског економског форума (WЕФ) у Давосу.

Пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.