У МУЗЕЈУ ГРАДА ИЗЛОЖБА „БЕОГРАД И БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912–2012”

Поводом прославе сто година од Кумановске битке, на иницијативу града Београда и у сарадњи са општином Стари град, Музеј града Београда приредио је изложбу „Београд и балкански ратови 1912–2012”. Аутори изложбе су Дарко Ћирић и Данијела Ванушић, а дизајна Бодин Јовановић. Изложене експонате у Кнез Михаиловој улици 23-29 посетиоци ће моћи да виде до 28. октобра.

Током 1912. године краљевине Србија, Бугарска, Грчка и Црна Гора су, први пут у историји, формирале војни савез балканских држава, с циљем ослобађања поробљених територија и народа од отоманске власти. Рат Турској је објављен 4. октобра 1912. године и после великих битака код Куманова и Битоља и успешних опсада Скадра и Једрена, победоносно је завршен ослобођењем Косова, Метохије и делова Старе Србије – Македоније. У целини, Балкански савез је представљао јединствени историјски пример концентрисане снаге балканских народа.

Поред редовних трупа дунавских дивизија I и II позива, у Београду се за рат пријавило и око две хиљаде добровољаца. Током ратних операција Београђани су с пажњом пратили ток битака и наступање јединица, бринули о рањеницима, одавали почаст жртвама, пратили колоне ратних заробљеника и свечано дочекивали победнике. Иако удаљен од фронтова и војних операција, Београд је живео са својим ратницима и дао пун допринос победи српске војске.