ТРИБИНОМ „РАВНОПРАВНОСТ КАО ЗНАЧАЈАН ФАКТОР У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Савет за родну равноправност Градске општине Стари град обележио је 25. новембар, Међународни дан борбе против насиља над женама. Данас је тим поводом у општини Стари град одржан округли сто на тему „Равноправност као значајан фактор у борби против насиља над женама“, на којем су учествовали Невена Додић , председница општинског Савета за родну равноправност и заменица председника Скупштине ГО Стари град, Милица Ницовић, адвокатица, Маријана Ристић, представница Педагошког савеза Србије, Милица Дакић , новинарка и члан Савета за родну равноправност ГО Стари град, Татјана Пејовић, руководилац Центра за социјални рад Стари град, и Недељко Јовановић, члан Већа ГО Стари град.

Невена Додић , председница општинског Савета за родну равноправност и заменица председника Скупштине ГО Стари град, истакла је да према најновијем истраживању Републичког завода за статистику Србије, педесет одсто испитаних жена сматра да је насиље уобичајена појава, а да насиље не пријављују због осећаја срамоте и кривице од друштва и заједнице, као и да је насиље лична ствар.

„Насиље се не пријављује и због великог страха од починиоца насиља, неповерења у институције и осећаја обесхрабрености. На основу истраживања о безбедности и квалитету живота жена Републичког завода за статистику под називом „Жене жртве насиља из угла статистике“, на узорку од седам хиљада жена у доби између 18  и 74 године, дошло се до резултата да жене које трпе насиље у партнерским односима имају у просеку 49 година, нижег су нивоа образовања, живе у градској средини и немају личне приходе. Према истом истраживању, насиље над женама у непартнерском односу говори да су у питању особе просека страрости од 45 година, које живе у градском подручју, издржавана су лица и имају више или високо образовање“, рекла је Невена Додић, која је истакла да на оваквим скуповима непрекидно треба понављати да је насиље над женама кривично дело.

Тања Пејовић, руководилац Центра за социјални рад Стари град, рекла је да насиље није само породична ствар већ огроман друштвени проблем из којег мора да се изађе.

„Свако насиље је злочин, а принцип по којем злочин над женама функционише је такав да се жртва прво изолује од фамилије и пријатеља, а онда буде најстрашније малтретирана и злостављана, чак и пред децом. Због неповољних стамбених и економских услова за живот, жене се најчешће одлучују да не напуштају насилника, што су поражавајући подаци које има Центар за социјални рад. Најважније је да освестимо грађане, комшије, па чак и децу, да случајеве насиља у породици морају да пријаве полицији“, казала је Тања Пејовић.

Адвокатица Милица Ницовић каже да борба против насиља над женама мора бити снажна и да насиље оставља трајне здравствене и социјалне последице по жртве насиља, а поготово ако случај доспе у медије.

„Ништа мање није заступљено психичко насиље над женама, које се манифестује у виду претњи, претњи убиством, прогањањем. Видови насиља су и сексуално насиље, силовање, обљубе. Разлог због којег жртве најчешће одустају од кривичног поступка против насилног партнера је економска несамоставлност. Жртва се због тога повлачи и одустаје од процесуирања насилника. Пракса говори да после сваког одустајања жртве да позове полицију, насиље постаје све бруталније. Кривично дело насиља је потребно пријавити одмах, јер протеком времена одређени докази на суду не могу да се изведу и постају неупотребљиви“, истакла је Милица Ницовић.

Једна од учесница, педагошкиња Маријана Ристић, каже да оснаживање жена мора да се води кроз систем образовања, запошљавања и економске независности жене од стране мушкарца.

„Образовање и еманципација жена је једини проверени и сугуран пут у оснаживању женске независности и самосталности. На тај начин жена гради своје самопоуздање и самим тим се смањује могућност да постане жртва насиља. Нижи образовни статус један је од фактора ризика који могу утицати на појаву насиља над женама“, сматра Маријана Ристић, педагошкиња у Деветој београдској гимназији и члан Педагошког савеза Србије

Када је реч о медијима, они имају значајну улогу у томе да се о насиљу над женама све више разговара, што је са једне стране добро јер се о томе говори као о негативној друштвеној појави, док са друге стране медији често прелазе границу и на недозвољен начин подижу свој тираж или посећеност сајта, смарта Милица Дакић, новинарка и члан Савета за родну равноправност ГО Стари град.

„Медији треба да буду важан канал за едукацију и превенцију. Оно што није дозвољено је додатна виктимизација жртве, изношење у јавност њених личних података, приче нерелевантних саговорника које оправдавају злочин или говоре о личним особинама насилника“, рекла је на округлом столу новинарка Милица Дакић.

Република Србија је део глобалне кампање, чији је циљ предузимање акција за сузбијање насиља над женама, које трају од 25. новембра до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.