ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД ПРИЗНАЊЕ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦИЈИ „ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП“

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се у свету обележава 3. децембра и десет година од оснивања Удружења „Чеп за хендикеп“ из Зрењанина, у великој сали Градске општине Стари град одржана је трибина и додела признања свим пожртвованим појединцима, институцијама, државним и приватним компанијама, који су се истакли у традиционалној акцији за помоћ особама са инвалидитетом „Чеп за хендикеп“.

Резултатима ове хумане акције, која је у протеклих десет година постала прихваћена широм Србије, значајно је допринела и Градска општина Стари град. Тим поводом, признање је у име општине примио заменик председника Александар Тодоровић, који је истакао опредељење Градске општине Стари град да помаже особама са инвалидитетом. Он је најавио и посебан програм који ће општина организовати као помоћ и подршку за њих.

„Удружење „Чеп за хендикеп“ успело је да анимира на стотине хиљада грађана Србије како би се скренула пажња на дуге рокове приликом добијања или замене ортопедских помагала без којих је живот особа са инвалидитетом немогућ. Сакупљањем чепова који се рециклирају и на тај начин добија новац за набавку ортопедских помагала, Удружење је великом броју грађана скренуло пажњу и на значај рециклаже у заштити животне средине. Општина наставља да учесвује у овој великој акцији, а за све особе са инвалидитетом организује и бројне волонтере општинског Волонтерског сервиса који им помажу у обављању свакодневних активности, као што је одлазак у набавку или апотеку“, рекао је заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић.

Зоран Мартинов, председник Удружења „Чеп за хендикеп“, рекао је да је мисија у протеклој деценији била побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом и захвалио великом броју грађана, предшколским установама, основним и средњим школама, министарствима, амбасадама, као и свим друштвено одговорним компанијама и предузетницима што су учествовали у акцији прикупљања чепова за рециклажу.

„Употребом адекватних ортопедских помагала особе са инвалидитетом остварују све своје потенцијале, побољшава им се квалитет живота и они су самим тим веома задовољни. Кроз деценијско искуство које смо стекли знамо да смо указали на горући проблем, као и да смо код обичних људи и деце успели да подстакнемо емпатију и осећај да помогну особама са инвалидитетом“, рекао је Зоран Мартинов.