JАВНА ТРИБИНА: „ДА ЛИ ЛИЧНО ПОЗНАЈЕМО НЕКУ ОСОБУ КОЈА ЈЕ ЖРТВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА И ДА ЛИ БИСМО СЕ ЛИЧНО УМЕШАЛИ И ПРЕДУЗЕЛИ КОРАКЕ ДА ПОМОГНЕМО“

Удружење жртава насиља „ХАЈР“, Центар за унапређење друштва и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, одржали су данас у свечаној сали Градске општине Стари град јавну трибину „Да ли лично познајемо неку особу која је жртва породичног насиља и да ли бисмо се лично умешали и предузели кораке да помогнемо“.

Трибину, посвећену пружању подршке, оснаживању и помоћи жртвама насиља, отворили су заменица председника Скупштине општине Стари град и председница Савета за родну равноправност Невена Додић, помоћница министарке у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нина Митић и председница Удружења жртава насиља „ХАЈР“ Хајрије Рамадани.

Невена Додић је у име  општине Стари град пожелела добродошлицу учесницима скупа и захвалила „ХАЈР-у“ на позиву за учешће на трибини. „Насиље у породици је озбиљно кршење људских права и једно од најтежих кривичних дела, јер долази од особа којима би требало највише да се верује и које би требале да штите своју породицу, а не да над њом врше насиље. Статистика показује да свака трећа жена у Србији трпи насиље. У статистичке бројке су укључене наше пријатељице, комшинице, рођаке и колегинице. Нажалост, ово кривично дело се у нашем окружењу дешава свакодневно“,  рекла је Невена Додић и нагласила да су сви, који су на било који начин упознати да се над неким врши насиље, дужни и одговорни да то пријаве надлежним државним органима.

„Проблем насиља у породици, није само проблем те породице, оно је проблем целог нашег друштва. Зато је важно пријавити насиље. Такође, кључне су правовремене реакције и координација надлежних институција и најзад, строго санкционисање насилника, као одлучна  реакција државе“, истакла је Додић и нагласила да Градска општина Стари град пружа бесплатну правну помоћ жртвама насиља, а кроз активности и деловање Савета за родну равноправност и друге облике подршке.

„Наша општина је на располагању институцијама и организацијама у борби против насиља. Наставићемо да пружамо подршку жртвама, јер је безбедност свих наших грађана један од приоритета, коме смо искрено посвећени. Зато је нулта толеранције на сваки облик насиља и строго санкционисање насилника – чврст, јасан и недвосмислен став Градске општине Стари град“, нагласила је Невена Додић, председника Савета за родну равноправност и заменица председника Скупштине ГО Стари град.

Председница и оснивач Удружења Хајрија Рамадани је у емотивном обраћању учесницима трибине „у име трагичних животних судбина жртва насиља, својих пријатељица из Сигурне куће, са којима је основала „ХАЈР“,  истакла је да је Удружење до сада збринуло преко стотину угрожених жена.

„Насиље у породици није приватна ствар. Оно је озбиљно кршење људских права које се у Србији све чешће завршава трагично. Обавеза сваког од нас је да се насиље пријави јер некоме може спасити живот. Борба против насиља и насилника нема алтернативу. Желимо да Србија буде сигурна кућа за све нас“, поручила је Рамадани, нагласивши да је, уз подршку и стручну помоћ, жртве насиља потребно економски оснажити, како би се што пре са својом децом укључиле у нормалне, свакодневне активности.

Нина Митић, помоћница министарке у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, истакла је да је насиље феномен који захвата цело друштво и да нам у овом тренутку потребо превентивно деловање, засновано на координисаној сарадњи државних институција, организација цивилног друштва и грађана.

„Држава Србија је донела одговарајуће законске оквире, пуно тога је урађено а потврда да смо на добром путује је отварања кластера у овој области од стране Европске уније. Сигурни смо да можемо још боље, јер нам је заједнички циљ – нулта толеранција на насиље у породици“, поручила је Нина Митић.

Представник Министарства унутрашњих послова Предраг Драговић је нагласио да је Закон о спречавању насиља у породици унео нове, позитивне оквире у рад полиције у смислу превенције, заштите жртава породичног насиља и санкционисање насилника. Ако се пореде подаци за период 2017-2020 година регистровано је смањење за око 21,21 одсто кривичних дела породичног насиља. Такође, око 2700 полицајаца је до данас прошло одговарајућу стручну обуку, у току је пети циклус обуке за нових 586 припадника МУП-а за поступање у овој области.

У раду данашње трибине учествовали су председница Удружења „Amity” Нада Сатарић, која је посебну пажњу посветила насиљу у породици друштву над лицима старијим од 65 година, Тадија Крстић из Центра за безбедност истраге ДБА, проф. Ивана Јакшић са Факултета политичких наука, статистичарка и мастер политиколог Ленка Танасковић, представница НВО „Атина” Милица Глишић, адвокат Снежана Живановић, као и наше познате јавне личности, рукометашица Светлана Цеца Китић и легендарни манекен Ђорђе Павлов Кортина.

На трибини су говориле и жртве породичног насиља из Београда, Аранђеловца, Лајковца, Ниша, Трстеника и Шида, као и дипломирани психолог Наталија Пољак Петровић, која уз психијатра проф. др Јованa Марићa, води групну психолошку радионицу за жртве породичног насиља. Пројекат Удружење жртава насиља „ХАЈР“ и Центра за унапређење друштва је реализован уз финансијску подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2021. годину.”