ОДРЖАН ПРВИ ФЕСТИВАЛ ЂАЧКИХ ПРЕДСТАВА „ПРОМОЦИЈА ХУМАНИХ ВРЕДНОСТИ“

Градска општина Стари град у сарадњи са Црвеним крстом Стари град реализовала је први фестивал ђачких представа „Промоција хуманих вредности“, намењен ученицима трећег разреда из шест основних школа на општини Стари град. Програм и рад на представама остварен је путем седам интерактивних радионица у периоду од септембра до децембра ове године, а завршна представа која је одржана у свечаној сали општине била је својеврсно међугенерацијско дружење, јер су публику чинили родитељи, наставници, као баке и деке младих глумаца, којима је дружење у претходном периоду било отежано.

„Теме радионица биле су толеранција, лични и групни културолошки идентитет, поштовање различитости, родна равноправност, дечија права, ненасилно решавање конфликата, дискриминација и превенција насиља на интернету. Током првог полугодишта у радионицама које су водили едуковани млади волонтери Црвеног крста учествовале су одабране групе младих глумаца, ученика трећег разреда, који су кроз глуму и покрет усвајали задате теме. Захваљујемо се општини Стари град која је омогућила финансије за вишемесечни рад са ученицима“, каже Доротеа Станојевић, координаторка програма Црвеног крста Стари град „Промоција хуманих вредности“.

Првом фестивалу ђачких представа „Промоција хуманих вредности“ присуствовао је и члан Већа општине Недељко Неђа Јовановић, који је истакао да ће општина Стари град увек подржавати позитивне и хумане вредности међу децом и основцима.

„Ове године урадили смо много када је реч о програмима за децу, а најважније је што смо омогућили бесплатне школе спорта где они, исто као и кроз уметност, уче да комуницирају, да се воле и поштују једни друге. Најбитније што ми као родитељи очекујемо од њих је да поштују старије, поготово чланове своје породице који су се чували од короне, а некима од њих је то веома тешко пало“, рекао је члан Већа Неђа Јовановић.

Циљ програма Црвеног крста „Промоција хуманих вредности“ је смањење насиља међу младима, промовисање толеранције, ненасилне комуникације и уважавањe културолошких и међугенерацијских разлика.