ОПШТИНА СТАРИ ГРАД: ОДРЖАНА ТРИБИНА „УЧЕШЋЕ ПРИПАДНИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА НА ПОПИСУ 2022 -ЗНАЧАЈ И ПЕРСПЕКТИВЕ“

Градска опшина Стари град, у сарадњи са Скупштином града Београда, организовала је данас трибину „Учешће Припадника националних мањина на Попису 2022 – Значај и перспективе“. На трибини су учествовали Радослав Марјановић, председик општине Стари град, Игор Јовановић, заменик председника Скупштине града Београда, Нинослав Јовановић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени  дијалог, Саша Вербић, председник Националног савета словеначке националне мањине, Далибор Накић, председиник Националног савета ромске националне мањине, Александар Гаон, представник Савеза јеврејских општина, Пава Чабриловски, председица Извршног одбора Националног савета ромске наионалне мањине и Невена Додић, заменица председника Скупштине и председница Савета за родну равноправност  ГО Стари град.

Председник Радослав Марјановић се захвалио свим учесницима данашње трибине, посебно представницима националних мањина, који су се одазвали да присуствују и узму учешћа у овој друштвено одговорној и изузетно важној трибини, посебно ако имамо у виду значај Пописа 2022. године, како за државу, тако и за грађане и све националне мањине које живе у нашој земљи.

„Стари град је једна од ретких општина која може да се похвали са својом мултинационалном структуром становништва. Специфичност наше општине је и мултиконфесионалност, јер у њој складно и хармонично живе све четири конфесије. Краси нас добар староградски дух, јер смо пре свега Старограђани и Београђани, и мислим да смо добар пример општине која гаји добре међунационалне односе. У том смислу ћемо и формирати Савет за националне мањине кроз који ћемо афирмисати и гајити дијалог и неговати ову специфичност Старог града. Наша општина ће увек бити подршка за активности свих Савета националних мањина, посебно оних чија су седишта у централној градској општини, као што су Савез јеврејских општина и Национални савет словеначке националне мањине“, рекао је председник Марјановић и нагласио да наша општина активно учествује у процесу Пописа 2022, нагласивши његову друштвену значајност и национални интерес за несметано одвијања просеца у коме треба да добијемо праву слику о нашој земљи.

„Зато позивам све суграђане и представнике националних мањина да се одазову Попису, да се слободно изјасне о својој националној припадности и да имају поверење у институције система“, нагласио је председник Марјановић.

Нинослав Јовановић, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени  дијалог, захвалио се општини Стари град која је прва организовала разговор на ову важну и актуелну тему и да као таква може бити пример и модел који треба да следе друге општине.

„Наше министарство је у сарадњи са Саветима националних мањина спровело кампању за несметано исказивање припадности националним мањинама. Такође, представници мањина учествују у Попису, као пописивачи, инструктори или чланови пописних комисија. На прошлом попису се 13 одсто становника Србије тако изјаснило. Битно је да се наши грађани слободно изјасне, јер су бројке важне, следећих 10 година ови подаци ће бити основа за израду стратегија, акционе планове и финансирање програма које ће спроводити национални савети“, нагласио је Јовановић и упознао присутне са медиском кампањом на језицима националних мањина на јавном медијском сервису.

Игор Јовановић, заменик председника Скупштине града је један од иницијатора састанка и разговора.

„Важно је да разговарамо и о Попису и о положају националних мањина у Србији. Попис је за мене један од најважнијих процеса које друштво спроводи јер је битан за развој државе и нашег друштва. Наглашавам да је зато значајно поверење грађана у иституције система, како би избегли било какву анти-пописну кампању неодгоорних појединаца. Попис је патриотски чин и то је моја порука“, нагласио је између осталог Јовановић, захваливши општини Стари град на организацији ове трибине.

Након представљања свих представника Савета националних мањина који су присутне упознали са актуелном положајем својих националних мањина,  сви учесници данашње трибине истакли су значај Пописа 2022. године.

„Закључак данашње трибине је јединствен: Позивамо све грађане да учествују у Попису и да се слободно изјасне о својој националној припадности.  Сви учесници трибине сматрају да је од изузетног националног интереса да што већи број грађана учествује и да има поверење у своје институције. На основу резултата у Попису 2022. имаћемо могућност да дугорочно планирамо мере и активности како бисмо унапредили живот свих грађана наше земље“, закључила је Невена  Додић, заменица председника Скупштине општине и председница Савета за родну равноправност  Градске општине Стари град, која је била и модератор данашње трибине.