ТРИБИНА О БОРБИ ПРОТИВ НЕГАТИВНОГ ПРИРОДНОГ ПРИРАШТАЈА

У организацији Покрета за децу ТРИ ПЛУС, у уторак, 25. октобра у Великој сали општине Стари град одржана је трибина о борби против негативног природног прираштаја и олакшицама за породице са више од двоје деце под називом „Има да нас има“.

Према информацијама којима располаже покрет, Србија је на осмом месту у свету по паду броја становника, а да би се такав тренд прекинуо потребно је да 45 одсто породица има троје деце. Да би се становништво обновило, Покрет за децу ТРИ ПЛУС предлаже законска решења и пројекте који би породицама са више деце олакшала свакодневни живот. Реч је о картици за родитеље троје и више деце којом остварују одређене попусте у продавницама, маркетима и производним и трговачким фирмама, као и о иницијативи да породице са већим бројем деце остваре право на беплатан паркинг.

На трибини су о проблемима природног прираштаја говорили Владица Гавриловић из Покрета ТРИ ПЛУС, Мила Алечковић, клинички психолог и психијатар, Џон Боснић, новинар, Сања Спасојевић, саветница у Влади Аустралије и правница Милана Бодрогић.

Говорници су као основне циљеве у обнављању становништва истакли потребу за формирањем одрживог демографског фонда, залагање за већи родитељски додатак за прво и друго дете, активности за доношење закона о статусу великих породица, као и мотивацију локалних самоуправа да доносе одлуке које би својом применом олакшале функционисање породица са више деце.