TРИБИНА „АКТУЕЛНИ ИЗАЗОВИ У БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА“: ПРЕВЕНЦИЈА ЈЕ НАЈБОЉИ НАЧИН ДА СЕ СПАСУ ЉУДСКИ ЖИВОТИ

Јавно предузеће „Путеви Београда“ и Удружење „Будимо безбедни“ одржали су  у великој сали општине Стари град свечану трибину „Актуелни изазови у безбедности саобраћаја“.

На трибини, која је посвећена пројекту о безбедности у саобраћају, учествовали су Драган Ђорђевић, директор ЈП „Путеви Београд“,  председница удружења „Будимо безбедни” и новинарка РТВ Пинк Деа Ђурђевић, проф. др Дејан Јованов, мр Драган Стефановић и Вељко Чурчић, из Агенције за безбедност саобраћаја.

Сви учесници трибине сагласни су да је пројекат „Актуелни изазови у безбедности саобраћаја“ изузетно значајан за стварање правилне и одговорне саобраћајне културе код свих учесника у саобраћају. Посебно ако се у виду имају подаци да је током прошле године у Београду регистровано 13909 саобраћајних незгода у којима је повређено 590 учесника у саобраћају, а да су на жалост, страдале 92 особе, од коjих су скоро педесет одсто пешаци.

Пројекат о безбедности у саобраћају ЈП „Путеви Београда“ и Удружења „Будимо безбедни“ обухватио је едукативне радионице, предавања и трибине у свим градским општинама, на којима су учествовали страдали у саобраћајним несрећама, који су износили своја искуства из ових немилих ситуација, саобраћајни полицајци са практичним саветима за правилно понашање свих учесника у саобраћају, као и бројни стручњаци из ове области. Пројектом „Актуелни изазови у безбедности саобраћаја“ су обухваћене све старосне категорије становништва на територији града Београда.

За најмлађе, ученике основних школа организован је квиз „Саобраћајко“, семинари и предавања за ученике средњих школа и за студенте београдских факултета, као и за запослене и управљаче путева.

Посебна пажња је била усмерена на најмлађе учеснике у саобраћају, са циљем  стицања адекватне саобраћајне културе. Прво такмичење ученика основних школа , узраста од петог до осмог разреда, у квизу „Саобраћајко” одржано је у СЦ Шумице на Вождовцу. Деца из 13 београдских општина показала су веома висок ниво знања на тему познавања саобраћајних прописа. Учесници квиза такмичили су се на јединствен начин и одговарали на сетове питања која су припремили организатори, а најуспешнији такмичари добили су вредне награде (бицикле, ролере, кациге, ранчеве, књиге, заштитну опрему), а сви учесници и школе захвалнице. Прво место освојили су ученици из ОШ Уједињене нације (Чукарица), друго ОШ Вук Караџић (Вождовац), треће ОШ Свети Сава, а четврто староградски основци „Дринке Павловић“.

На свечаној трибини   пажњу присутних изазвало је  сведочење председнице удружења „Будимо безбедни”, новинарке Пинка Дее Ђурђевић, која је из угла страдалог лица у саобраћају испричала и објаснила како изгледа тренутак када је директно ударио аутобус.

„Саобраћајна незгода је велика траума и за оног ко је жртва, и за његову породицу, а и за починиоца саобраћајне незгоде и зато сматрам да о томе треба стално да говоримо и да треба превентивно да радимо јер је много тешко сада санирати последице. Потребно је да људи схвате да се саобраћајна незгода може свакоме догодити и да су изузетно озбиљне последице неодговорног понашања појединих учесника у саобраћају“, поручила је храбра Деа Ђурђевић.

Заједничка порука учесника свечане трибине је да су одговорно понашање у саобраћају, поштовање прописа, али стална едукација најбоља превенција за безбедност свих учесника у саобраћају.