TRIBINA „AKTUELNI IZAZOVI U BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA“: PREVENCIJA JE NAJBOLJI NAČIN DA SE SPASU LJUDSKI ŽIVOTI

Javno preduzeće „Putevi Beograda“ i Udruženje „Budimo bezbedni“ održali su  u velikoj sali opštine Stari grad svečanu tribinu „Aktuelni izazovi u bezbednosti saobraćaja“.

Na tribini, koja je posvećena projektu o bezbednosti u saobraćaju, učestvovali su Dragan Đorđević, direktor JP „Putevi Beograd“,  predsednica udruženja „Budimo bezbedni” i novinarka RTV Pink Dea Đurđević, prof. dr Dejan Jovanov, mr Dragan Stefanović i Veljko Čurčić, iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Svi učesnici tribine saglasni su da je projekat „Aktuelni izazovi u bezbednosti saobraćaja“ izuzetno značajan za stvaranje pravilne i odgovorne saobraćajne kulture kod svih učesnika u saobraćaju. Posebno ako se u vidu imaju podaci da je tokom prošle godine u Beogradu registrovano 13909 saobraćajnih nezgoda u kojima je povređeno 590 učesnika u saobraćaju, a da su na žalost, stradale 92 osobe, od kojih su skoro pedeset odsto pešaci.

Projekat o bezbednosti u saobraćaju JP „Putevi Beograda“ i Udruženja „Budimo bezbedni“ obuhvatio je edukativne radionice, predavanja i tribine u svim gradskim opštinama, na kojima su učestvovali stradali u saobraćajnim nesrećama, koji su iznosili svoja iskustva iz ovih nemilih situacija, saobraćajni policajci sa praktičnim savetima za pravilno ponašanje svih učesnika u saobraćaju, kao i brojni stručnjaci iz ove oblasti. Projektom „Aktuelni izazovi u bezbednosti saobraćaja“ su obuhvaćene sve starosne kategorije stanovništva na teritoriji grada Beograda.

Za najmlađe, učenike osnovnih škola organizovan je kviz „Saobraćajko“, seminari i predavanja za učenike srednjih škola i za studente beogradskih fakulteta, kao i za zaposlene i upravljače puteva.

Posebna pažnja je bila usmerena na najmlađe učesnike u saobraćaju, sa ciljem  sticanja adekvatne saobraćajne kulture. Prvo takmičenje učenika osnovnih škola , uzrasta od petog do osmog razreda, u kvizu „Saobraćajko” održano je u SC Šumice na Voždovcu. Deca iz 13 beogradskih opština pokazala su veoma visok nivo znanja na temu poznavanja saobraćajnih propisa. Učesnici kviza takmičili su se na jedinstven način i odgovarali na setove pitanja koja su pripremili organizatori, a najuspešniji takmičari dobili su vredne nagrade (bicikle, rolere, kacige, rančeve, knjige, zaštitnu opremu), a svi učesnici i škole zahvalnice. Prvo mesto osvojili su učenici iz OŠ Ujedinjene nacije (Čukarica), drugo OŠ Vuk Karadžić (Voždovac), treće OŠ Sveti Sava, a četvrto starogradski osnovci „Drinke Pavlović“.

Na svečanoj tribini   pažnju prisutnih izazvalo je  svedočenje predsednice udruženja „Budimo bezbedni”, novinarke Pinka Dee Đurđević, koja je iz ugla stradalog lica u saobraćaju ispričala i objasnila kako izgleda trenutak kada je direktno udario autobus.

„Saobraćajna nezgoda je velika trauma i za onog ko je žrtva, i za njegovu porodicu, a i za počinioca saobraćajne nezgode i zato smatram da o tome treba stalno da govorimo i da treba preventivno da radimo jer je mnogo teško sada sanirati posledice. Potrebno je da ljudi shvate da se saobraćajna nezgoda može svakome dogoditi i da su izuzetno ozbiljne posledice neodgovornog ponašanja pojedinih učesnika u saobraćaju“, poručila je hrabra Dea Đurđević.

Zajednička poruka učesnika svečane tribine je da su odgovorno ponašanje u saobraćaju, poštovanje propisa, ali stalna edukacija najbolja prevencija za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.