ТРИБИНА „БУДИМО БЕЗБЕДНИ“ О ПРОБЛЕМИМА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У САОБРАЋАЈУ И ЈАВНОМ ПРОСТОРУ

У Установи културе „Пароброд“ одржана је трибина „Будимо безбедни“ посвећена проблемима са којима се свакодневно у јавном простору суочавају особе са инвалидитетом, као и могућностима решавања таквих проблема од стране локалне самоуправе и појединаца који су у могућности да пруже помоћ и подршку. Трибину „Будимо безбедни“ организује истоимено удружење чији је оснивач ТВ водитељка Деа Ђурђевић, а бави се подизањем безбедносне културе грађана у најширем смислу, са акцентом на безбедност у саобраћају.

Домаћин трибине у УК „Пароброд“ био је предсеник општине Радослав Марјановић, док су учесници били и припадници Министарства унутрашњих послова – Златко Беленцан, начелник Управе саобраћајне полиције за град Београд, и Ивица Булатовић, заменик командира за увиђаје Саобраћајне полиције, као и Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја.

„Проблеми које особе са инвалидитетом имају у саобраћају нису мали, али су решиви. Председник општине Радослав Марјановић отворен је за сваку врсту разговора и уверена сам да ће општина учинити све што је у њеној моћи да помогне особама са инвалидитетом, уз сарадњу са МУП-ом и Агенцијом за безбедност саобраћаја. Овом трибином желели смо да покажемо да надлежни треба да виде и чују сваки проблем особа са инвалидитетом. Има нас много и овакви скупови су један од најбољих начина за решавање бројних проблема“, рекла је Деа Ђурђевић.

Председник општине Радослав Марјановић је на трибини најавио и посебан програм који ће општина организовати као помоћ и подршку особама са инвалидитетом.

„Осим тога што смо разговарали да у граду нема довољно тактилних табли и да нису усклађени звучни семафори који су помоћ слабовидим особама, овом приликом смо као општина најавили да ћемо од наредне недеље у оквиру Волонтерског сервиса покренути услугу која је намењена особама које су слепе и слабовиде. Ту услугу општина покреће са Градском организацијом слепих Београда, а у сарадњи са овим удружењем општина је запослила једну слепу особу која већ ради у кол центру општине Стари град“, рекао је председник Радослав Марјановић.

Волонтери који ће на територији Градске општине Стари град помагати слепим и слабовидим особама проћиће неопходну обуку, док ће услуга бити доступна за више од 120 особа. Услуге волонтера су помоћ при куповини, шетњи и обављању осталих свакодневних активности.