СТАРОГРАДСКИ ПРЕДШКОЛЦИ ОДУШЕЉЕНИ СМОТРOM ОРГАНИЗАЦИОНИХ ЈЕДИНИЦА МУП-А У ДОЊЕМ ГРАДУ

Градска општина Стари град и Полицијска станица Стари град, у сарадњи са Предшколском установом „Дечји дани“, Министарством унутрашњих послова и Агенцијом за безбедност у саобраћају, организовали су данас едукативну Смотру организационих јединица МУП-а за преко 450 малишана и прешколаца из староградких вртића.

На простору парка подно Београдске тврђаве малишани су заједно са својим васпитачима, уз полицијске стручне водиче, упознали њихове униформисане колеге из различитих полицијских служби, разгледали су полицијска возила интервентне бригаде и моторе саобраћајне полиције, многи су помиловали полицијске псе, а највише су се обрадовали прелепим коњима из Kоњичке јединице МУП-а. На полигону Агенције за безбедност у саобраћају малишани су практично сазнали све о безбедном понашању у саобраћају.

Данашњој смотри  присуствовали су председник општине Стари град Радослав Марјановић са сарадницима, начелник Полицијске станице „Стари град“ мајор Раденка Ресановића, директор Сектора за превенцију и локалне самоуправе Агенције за безбедност Бранко Стаматовић, као и директорка староградске Предшколске установе ,,Дечији дани“ Сања Лазовић.

„Градска општина Стари град и Полицијска станица Стари град имају одличну сарадњу у оквиру нашег Савеза за безбедност. Заједно смо иницирали ову манифестацију како бисмо најмламађе становнике општине упознали са радом полиције у локалној заједници. Данас је овде 450 малишана из предшколских установа који су имали прилику да се упознају са различитим одељењима МУП-а, да науче више о безбедности у саобраћају, како да развијају односе поверења према униформисаном полицајцу и како да му пријаве неки проблем са којим се суочавају. Наш циљ је да се сви боримо да се наши сиграђани осећају безбедно, посебно најмлађи, да имамо безбедно окружење у нашим и око наших вртића и школа. Наставићемо да кроз рад локалног савета за безбедност иницирамо и спроводимо сличне акције у наредном периоду“, истакао је овом приликом председник Радослав Марјановић и захвалио свим припадницима Министарства унутрашњих послова и Агенцији за безбедност у саобраћају за учешће у данашњој смотри.

„Агенција за безбедност у саобраћају је за малишане припремила едукативни полигон, и уз Бојанку „Пажљивкова правила“, желимо да научимо децу како да безбедно учествују у саобраћају. Наш циљ је да у Србији немамо страдале деце у саобраћају и зато су нам овакве акције и програми неопходни“, поручио је Бранко Стаматовић и нагласио да су у овом сегметну родитељи веома важни јер својим примером показују деци како да се понашају у саобраћају. Зато смо почетком школске године покренули кампању „Како ти, тако и ја“, додао је Стаматовић

Директорка ПУ „Дечји дани Сања Лазовић каже да се у протеклом периоду изузетна сарадња oпштине Стари град и староградске Полицијске станице показала на делу.

„Превенција и едукација предшколаца, као учесника у саобраћају, је веома важна, ако имамо у виду да живимо у централној градској општини. До сада су сви програми били усмерени ка основцима и средњошколцима. Одлична је ствар да су се спустули и на предшколски ниво, што је иницијатива општинског Савета за безбедност. Наши вртићи имају своје полицајце, који нас редовно посећују, деца су стекла поверење у униформисане припаднике МУП-а, што је веома важно. Деца су данас одушевљена. Ту су полицајци, аутомобили, мотори, пси, коњи… Већ сам чула оно дечије ВАУ“,  каже крох осмех Сања Лазовић.

Да смотра протекне у најбољем реду, прилагођена узрасту  малишана, побринули су се бројни припадници различитих служби и одељења Полицијске станице Стари град и Министарства унутрашњих послова, а малишани су добили и беџ и флашицу воде са грбом МУП-а.

„Полиција за рад у заједници је нови концепт  рада у оквиру МУП-а, који се односи на неколико важних аспеката. То су видљивост и доступност полицијског сервиса, комуникација са грађанима, упознавање проблема и потреба заједнице, спречавање конфликата, брзо и ефикасно реаговање на потребе грађана. Овај нови концепт рада је препознат као неоходан с обзиром да смо полицијска станица која своје активности преузима на територији општине Стари град, која заузима централни део Београда. Данас смо одржали превентивну активност – смотру организационих јединица МУП-а са основним циљем да се деца овог узраста упознају, охрабре и да немају страх од униформаисаних лица, а то је био један од приоритета до ког смо дошли кроз разговор и контакте са руководиоцима староградских предшколских установа“, рекла је поводом смотре млађи официр МУП-а Тамара Ћопић, која је задужена за рад у локалној заједници.

На данашњој смотри јединица МУП-а учествовали су припадници Управе полиције, Управе Саобраћајне полиције, Посебна и Интервентна бригада, Ватрогасно спласилачка бригада, Црвени крст Стари град и Републичка агенција за безбедност у саобраћају