ТАБЛE ЗА СЛЕПЕ У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

– Општина Стари град је прва градска општина која је поставила две тактилне плоче на Брајевом писму, за сналажење слепих људи, у холу на улазу у зграду у Македонској 42 и у згради у Нушићевој 27 где се налази Јавно предузеће „Пословни простор општине Стари град“, где је матична служба – рекла је Мирјана Божидаревић, председница општине. По њеним речима, општина је у ову сврху издвојила 142 хиљаде динара што сигурно није велика сума новца с обзиром на значај табле за слепе људе који долазе у општину.

– Наша општина је у многим стварима била прва па смо тако пре неколико године урадили и прилазну рампу за инвалиде на улазу у зграду, а сада нам је у плану уградња индукционих петљи за глуве и наглуве особе у шалтерској служби општине – истакла је Мирјана Божидаревић.

Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, рекао је да у Србији нема примера као што је табла за слепе у општини Стари град, да је тактилна табла од великог значаја за сналажење слепих и да је у нашој земљи до сада највише урађено на постављању звучних семафора а да се са другим стварима, које би олакшале приступ и кретање слепих људи, доста касни у односу на друге земље. Милан Стошић је и председник организације свих инвалида у Србији и наглашава да је добра воља често пресуднија од материјалних средстава да се помогне овим људима.

Аутор тактилне плоче на Брајевом писму је Снежана Благојевић из невладине организације „Althea“ која је до сада обележила шест највећих железничких станица у Србији тактилним таблама са издавањем реда вожње Железнице Србије. Снежана Благојевић је аутор пројекта за постављање индукционих петљи за глуве и наглуве особе у шалтерској сали општине Стари град. Ово ће бити помоћ и за старије људе који користе слушне апарате.