СВЕТСКИ ДАН ИЗБЕГЛИЦА ОБЕЛЕЖЕН ПРЕДСТАВОМ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ ПРИШТИНЕ „ЛИФТ СЛОБОДАН ШОУ”

Светски дан избеглица, 20. јун, обележен је у општини Стари град извођењем представе Народног позоришта из Приштине ЛИФТ Слободан шоу. Својеврсни мјузикл о Слободану Милошевићу и Мири Марковић, који је изазвао велику пажњу светских медија, напунио је до готово последњег места Велику салу општине Стари град.

Овај комад, настао по тексту драматуршкиње Јелене Богавац, а у режији Ненада Тодоровића, заснован је на истинитим догађајима, а улоге тумаче професионални глумци, избегли са Косова током бомбардовања ’99. године.

Лик Мире Mарковић тумачи Ивана Ковачевић, која каже да је представа треба да пренесе личне приче људи, а не да осуђује било кога.

– Младиће и девојке, који су са нама на сцени, а рођени су ’90-их година смо назвали Слободановим бебама. Желимо са што већим бројем људи да поделимо наше интимне приче, нас као глумаца са Косова и Метохије, нас као људи и живих бића – каже Ивана Ковачевић додајући да ова прича мора да се чује. Она примећује да су за саму тему представе много заинтересованији били страни од домаћих медија, па су тако о њој извештавали Гардијан, Њу Јорк Тајмс…

– Радимо на томе да представа настави да живи и да се приказује, како би што већи број људи у Београду, Србији али и иностранству видео причу о нашој младости, нашим животима и блату у коме смо живели. То не сме да се заборави и треба да буде порука за будуће нараштаје и будуће власти – каже Ивана Ковачевић.

Мјузикл ЛИФТ Слободан шоу, инспирисан временом Слободана Милошевића и Мире Марковић, подсетио нас је на породицу Карић, Милована Илића Минимакса, Зорицу Брунцлик, Вука Драшковића, дизелаше и денс и турбо-фолк музику и друге симболе деведесетих година.

Поред Иване Ковачевић у представи глуме Дејан Цицмиловић, Милорад Капор, Аника Грујић, Милена Јакшић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Јован Здравковић, Урош Нововић, Васиљ Аџић и Марко Панајотовић. Композитор је Марко Грубић, сценограф Вук Даутовић, а костимограф Александар Ковачевић.