СВЕЧАНО ПУШТЕНА У РАД ЈАПАНСКА ЧЕСМА НА КАЛЕМЕГДАНУ

Јапанска чесма на крају Великог шеталишта на Калемегдану, као знак захвалности јапанском народу на донацијама које је Београд добио протеклих година, свечано је данас пуштена у рад. Иницијативу је покренуо дневни лист „Блиц” у јулу 2008. године, а подржао је градоначелник Београда Драган Ђилас. Од 31 рада пристиглог на конкурс за идејно решење, прву награду понео је рад нашег младог вајара Бојана Митровића.

Поред градоначелника, данашњем догађају присуствовао је и Александар Антић, председник Скупштине града Београда, те бројни градски функционери.

Према речима Драгана Ђиласа, једна од првих иницијатива и предлога по његовом ступању на дужност градоначелника била је изградња јапанске чесме у знак захвалности за све што су народ и Влада Јапана урадили за Београд и Србију у последњих десет година.

– С великим ентузијазмом и уз помоћ Друштва српско-јапанског пријатељства, јапанске амбасаде и свих људи који су желели да се укључе у пројекат, данас свечано отварамо чесму како би свако ко дође у Београд знао шта је народ Јапана урадио за нас. Не можемо да узвратимо великим делима и пројектима за које треба много новца, али можемо да урадимо нешто попут овог, што је топло и из срца, и да на тај начим покажемо захвалност. Многе здравствене, образовне установе и установе културе, као и јавна предузећа данас послују много боље захваљујући донацијама Јапана – рекао је Ђилас.

Уредник београдске рублике „Блица” Иван Мрђен истакао је да је мање важно ко је шта предложио, већ да су две идеје реализоване: бивши амбасадор Јапана у нашој земљи Тадаши Нагаи проглашен је за почасног грађанина, а сада је наш главни град добио и јапанску чесму као симбол пријатељства два народа.

Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки рекао је да су средства од 200 милиона евра која су добили Београд и Србија, обезбедили порески обвезници Јапана, те да им је због тога било веома важно да буду квалитетно искоришћена како би се подигао стандард живота грађана наше земље.

– Искрено се надам да ћемо и надаље наставити лепу сарадњу за бољу будућност вашег града и земље. Јапанска чесма јесте симбол великог пријатељства две земље и уверен сам да ће оно у будућности бити још веће – казао је Цунозаки.

Аутор идејног решења Бојан Митровић нагласио је да је својим радом настојао да материјализује захвалност на дирљивој помоћи јапанског народа у тренуцима када нам је то било преко потребно.

– Радом сам покушао да направим спону између две културе, а настојао сам и да убацим један контемплативни, филозофски елемент карактеристичан за Јапанце. Он говори о стрпљењу, драгоцености воде и кружењу у животу, а реч је о другом стубу који прихвата воду, повремено је избацује и омогућава да она кружи. Ово не би било изводљиво без иницијативе „Блица”, градских власти, те ГСП-а, који је организовао конкурс, „Београдског водовода”, који је инвестирао и Уметничкој ливници Зорана Кузмановића. Врло сам срећан, а посебно ми је драго што се чесма налази на Калемегдану, који пролази кроз дивну трансформацију и изнова открива своје тајне – истакао је аутор.

Окупљени грађани поздравили су овај симболичан гест, а многи од њих били су и сведоци бројних донација Јапана током протекле деценије.