СВЕЧАНО ОТВОРЕН РЕНОВИРАН КЛУБ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

Реновирани клуб за пацијенте Института за ментално здравље, свечано је отворен 28.11. 2007. у присуству Томице Милосављевића, министра здравља, гостију, пацијената и бројних припадника „седме силе“. Догађају је присуствовала и Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град-општине која је финансирала ове радове, а домаћин је била Душица Лекић-Ташевски, директорка Института која је првој дами централне градске општине, уручила цвеће и захвалнице.
Скоро 3 милиона динара коштало је реновирање овог простора, а свих 283 пацијената Института слободни су да користе клуб током целог дана. Како су на свечаности изјавили неки од њих, то једино место у коме могу да се окупе и поразговарају о проблемима, и где, како кажу никад неће чути вицеве о лудацима, али ни о слепим, хромим или глувим људима.

– Добили смо велику помоћ од општине Стари град и зато им дугујемо велику захвалност. Захваљујући њима, протеклих година сређени су нам лифтови, телефонска централа, дневне просторије, а добили смо и ауто „Флорида“, што је свеукупнопо улагање од око 5,5 милиона динара – рекла је Душица Лекић-Ташевски. Поред помоћи општине, значајне су и донације међународних организација као и улагања Министарства здравља (од око 50 милиона динара).
Она је говорила је и о владиној стратегији за заштиту менталног здравља и најавила отварања дневне болнице за адолесценте.

-Захваљујем Мирјани Божидаревић на реновирању овог клуба. То је један од најбољих примера шта значи одговорност локалне заједнице, без обзира што је реч о водећем институту тог типа код нас, као и о својеврсном пиониру у Европи.
Ова установа је пример самопрегора, ентузијазма и бриге о људима који пате – рекао је Томица Милосављевић, министар здравља и најавио да ће Институт ускоро постати колаборативни центар светске здравствене организације.

-Хвала директорки и министру на лепим речима. Наравно да свега овог не би било без мојих сарадника који такође препознају потребу за помоћи здравственим установама, не само на нашој територији. Задовољна сам што је клуб овако лепо уређен и мислим да ће бити итекако користан пацијентима-рекла је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град.

У клубу ће понедељком радити Саветовалиште за старе, средом за оболеле од најтежих психијатријских поремећаја, а биће одређен и дан за Саветовање адолесцената. Најављено је да ће цене у клубу бити симболичне. Тако ће чај коштати два динара, Фанта и Кока-кола -10, а топли сендвич-30 динара. Клуб има и плазма телевизор и мини-библиотеку у централном делу. Доступне су и дневне новине, а на зидовима се налазе репродукције слика Пикаса, Монеа и Климта.
Санацијом овог простора величине око 50 квадратних метара комплетиране су активности установе која већ 44 године ради на очувању и побољшању менталног здравља, са стратегијом за превенцију психичког здравља, која је једна од водећих у југоисточној Европи.