СУГРАЂАНИМА ПОДЕЉЕНО 200 ШТЕДЉИВИХ СИЈАЛИЦА

У данашњој акцији Савета за заштиту животне средине подељено је 200 штедљивих сијалица. Акција је почела у 16 сати, а сви суграђани који су стрпљиво чекали у реду, и који су донели истрошене сијалице или старе батерије за узврат су добили на поклон по штедљиву и енергетски ефикаснију сијалицу.

– Циљ акције је да се мотивишу грађани да рециклирају сијалице и батерије које садрже материје опасне по здравље људи и животну средину, као и да користе штедљиве сијалице ради што боље енергетске ефикасности – каже Ивана Бастаћ, председница Савета за заштиту животне средине и додаје да је ово прва акција у овој години, с обзиром на количину набављених штедљивих сијалица, Савет ће у току године организовати још акција.

Јелена Русимовић, која живи на Палилули, али ради на Старом граду, каже да је за акцију сазнала путем Информатора кога добија редовно на послу.

– Акција је много добра. Осим што се развија свест грађана о заштити животне средине, уједно се на безбедан начин одлажу истрошене батерије, сијалице и мобилни телефони. И код куће користим штедљиве сијалице – каже Јелена.

Савет за заштиту животне средине општине Стари град прошле године је поставио у холу општинске зграде посуду за прикупљање истрошених сијалица и неонки, поред постојеће за старе батерије. Прикупљене сијалице биће збринуте од стране БИС рециклажног центра, јединог у Србији који поседује кросер машину за рециклажу неонки и сијалица.