СТАРОГРАЂАНИ ОТПУТОВАЛИ У ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ МЛАДИХ – СОЛУН

Група од 40 младих Старограђана отпутовала је вечерас, у оквиру пројекта “А 5 дана Солуна”, у посету Европској престоници младих 2014. Млади, узраста од 18 до 30 година, имаће прилику да се упознају и успоставе контакт са релевантним представницима младих, њиховим организацијама, као и са градским институција и културним установама Солуна.

– Општина и наша Канцеларија за младе доследно спроводе стратегију о младима коју је усвојила Скупштина ГО Стари град. Захваљујући пројекту студијских посета европским престоницама младих и културе, на пут креће још 40 младића и девојака са Старог града, изабраних након јавног конкурса. Чека их садржајан програм, као и бројни састанци са вршњацима и представницима Солуна из различитих области – рекао је председник општине Дејан Ковачевић, који је испред општинске зграде испратио староградску делегацију и пожелео јој срећан пут и успешну студијску посету Солуну.

Током петодневне посете престоници младих, предвиђени су: пријем и посета градској већници, разговори са представницима младих и локалне заједнице из области предузетништва, заштите животне средине, волонтирања и невладиног сектора, састанак са UNESCO, обиласци Аристотел Универзитета, Музеја кинематографије, Шефилд универзитета, Етнографског, Византијског и Археолошког музеја, као и Керкини језера, обележавање славе Солуна (Св. Димитрије) и наравно, посета српском војничком гробљу Зејтинлик.

Захваљујући овом пројекту Oпштине и Канцеларија за младе Стари град, преко стотину младих Старограђана упознало се протеклих година са презентацијама европских престоница младих и културе . Прва група младих, образованих у области културе и уметности, креативне индустрије, економије и менаџмента са Старог града посетила је 2010. године ЕУ престоницу културе, немачки Есен. Пројекат је настављен 2011. упознавањем финског града Турку и Талина у Естонији. Следили су португалски Гимараеш, Брага и Порто (2012), а прошле године је 25 младих посетило словачки град Кошице. Подсећамо да је делегација од 24 талентована ученика староградских средњих школа боравила, од 16. до 21. септембра ове године, у студијској посети престоници ЕУ – Бриселу, која је реализовано уз подршку Делегације Европске уније у Србији, Градске општине Стари град и Београдске отворене школе (БОШ).